3 recepty na ájurvédskou svačinu podle vaší dóši

Minulý týden jsme psali o ájurvédských svačinových tipech vhodných pro konkrétní dóšu a jaký to má důvod. Slíbili jsme, že příště vám nabídneme tři konkrétní recepty. Zde tedy jsou – pro vátu, pittu, kaphu. Dobrou chuť!

VÁTA: teplý rýžový nápoj s datlemi a kořením

INGREDIENCE:

hrnek vařené rýže basmati, 2 vypeckované datle, polévková lžíce ghí, 1/4 lžičky kardamomového prášku, 1/4 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky sušeného zázvoru, 2 hrnky teplé vody, lžíce tekutého medu

POSTUP:

V mixéru smíchejte všechny ingredience a rozmixujte je na krémovou kaši. Nalijte ji do hrnků nebo skleniček. Můžete si hustý nápoj také přihřát a dosladit dle vaší chuti. Servírujte posypané skořicí či kardamomem.

PITTA: kokosové kuličky plné energie

INGREDIENCE:

hrnek vlašských ořechů, hrnek celých mandlí, hrnek mandlového nebo kokosového másla, 8 vypeckovaných datlí, 1/2 hrnku javorového nebo čekankového sirupu, lžička vanilkového extraktu, 1/2 lžičky soli, 4 hrnky strouhaného kokosu, 1/2 hrnku syrového karobového prášku (můžete vynechat)

POSTUP:

Vhoďte vlašské ořechy do kuchyňského robotu a na hrubo je rozmixujte. Přidejte k nim vypeckované datle a mixujte, dokud se dobře nepropojí datle s ořechy. Přidejte karobový prášek, javorový nebo čekankový sirup, mandlové nebo kokosové máslo, vanilku a sůl. Mixujte, dokud směs nebude hustá a přitom hladká. Přidejte mandle a rozmixujte je se směsí tak, jak moc chcete mít křupavé kuličky. Poté hmotu vložte do lednice a po vychlazení rukama tvarujte kuličky. Ty obalte v nastrouhaném či plátcích kokosu, ale můžete zvolit i holandské kakao či hoblinky hořké čokolády. Naskládejte kuličky do dózy a vložte do lednice.

KAPHA: kapustové chipsy

INGREDIENCE: 2 svazky kadeřavé kapusty, 4-5 lžic olivového oleje, vymačkaný citron, 1/2 lžičky soli, 2 polévkové lžíce droždí (můžete vynechat), 1/8 čajové lžičky kajenského nebo barevného pepře

POSTUP:

Listy kapusty důkladně omyjte a natrhejte na kousky, nechte odkapat. V míse je důkladně promíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou, solí, droždím a pepřem. Nechte chvíli odležet a poté vše ještě jednou promíchejte. Pokud máte k dispozici sušičku, rozprostřete kapustové kousky na pláty sušičky. Pokud sušičku nemáte, nastavte troubu na nejnižší teplotu, kapustu rozprostřete na plech na pečení a pečte 20-30 minut. Nezapomeňte často kontrolovat, aby se kapusta nespálila.

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.