Dva jednoduché harmonizující levandulové recepty

Zahrady začínají vonět a zbarvovat se do fialova levandulí. Právě nyní je vhodné období pro její sběr, který trvá až do konce srpna. Záleží na tom, za jakým účelem modré kvítky sbíráte. Zda na okrasu, do olejů nebo dokonce do jídla. A právě „snítku“ jednoduchých harmonizujících levandulových receptů vám nabízíme.

Levandule je v mnoha směrech harmonizující rostlinou – ať už barvou: fialová je meditativní barva, vůní – esence levandule uklidňuje, ale i chutí, protože je nevšedně lahodná a navodí vám atmosféru klidných středomořských zahrad a větru provoněného slaným mořem.

Když chcete květy posbírat do vázy nebo zavěsit ve snítkách k sušení, aby pak mohly putovat do šatních skříní či do voňavých pytlíčků, pak máte na sběr nejvyšší čas. Květy ještě nejsou plně rozkvetlé, nebudou opadávat a udrží si svoji silnou vůni. Pokud chcete použít levanduli pro destilaci olejů, pak ji nechte plně vykvést až do srpna. Bude vám zároveň dělat fialovou harmonickou krásu v zahradách.

Inspirujte se našimi recepty z levandule – zkuste levandulový sirup, který provoní sychravé podzimní dny a k tomu levandulové sušenky, které si snadno upečete kdykoli a zastaví vás na okamžik pokaždé, když si je budete se zavřenýma očima vychutnávat. Dobrou chuť!

Levandulový sirup

INGREDIENCE: 1 litr převařené vody/ 1 kg třtinového cukru/ 1 bio citrón/ 3 lžičky kyseliny citronové/ velká hrst levandule včetně květů i stonků

POSTUP: Převařenou a stále horkou vodou přelijeme nasekanou levanduli vhozenou do hrnce, přidáme na kolečka nakrájený omytý citrón a kyselinu citronovou. Poté necháme vše v hrnci pod pokličkou stát zhruba 24 hodin. Následně přes plátno či hustý cedník přelijeme do dalšího hrnce, přidáme cukr a na mírném ohni necháme rozpustit. Po vychladnutí sirup přeléváme do horkou vodou vymytých sklenic či láhví a můžeme zakápnout troškou rumu či vodky kvůli lepší konzervaci.

Levandulové sušenky

INGREDIENCE: kostka másla (250g)/ 0,5 kg hladké mouky (můžeme nakombinovat se špaldovou)/ 120 g třtinového nebo kokosového cukru/ 2 domácí vejce/ 6 lžiček čerstvých kvítků levandule/ špetka soli

POSTUP: Máslo, které si předtím alespoň na hodinu vyndáme z lednice, nakrájíme na kousky do mísy a přidáme k němu mouku, cukr, vejce pokojové teploty, špetku soli a také kvítka levandule. Těsto pořádně prohněteme, zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na hodinu odležet do lednice. Poté vyválíme a vykrajujeme do těsta formičkou sušenky. Vložíme na plech s pečícím papírem a pečeme zhruba na 180°C přibližně 12 minut.

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.