Potenciál rebarbory a recept na pikantní chutney

Rebarbora, oblíbená, ale rozporuplná ingredience, která dokáže recepty osvěžit svou specifickou chutí s kyselou linkou a dostat do těla zdraví prospěšné látky. Prozradíme, o které se jedná a k tomu přidáváme recept na originální rebarborové chutney.

Reveň kadeřavá neboli rebarbora je ve skutečnosti zeleninou, ačkoli ji využíváme spíše tak jako by byla ovocem. Kombinujeme ji s jablky do koláčů, dáváme jako náplň do ovocných knedlíků s tvarohem, zpracováváme do kompotů, zavařenin a sirupů. Je ale potřeba ji dost osladit, protože díky vysokému obsahu kyseliny jablečné a citronové má sama o sobě velmi kyselou chuť. Právě nyní jsou jí v Česku plné zahrádky i přesto, že původně pochází z tibetské části Asie. Znali ji tam již před třemi tisíci lety. Evropa ji poprvé ochutnala až na konci středověku.

Její mnohé účinky jsou pro zdraví blahodárné, ale pozor na to, co z ní konzumujete. K použití jsou určené výhradně řapíky – tedy stonky. Nikoli listy ani kořen, ty mohou být pro zdraví naopak nebezpečné. Rebarbora obsahuje vápník, draslík, vlákninu a také vitamíny skupiny B, které posilují nervy, kosti i svaly, ale také kyselinu pantotenovou, která prospívá pleti a vlasům. V neposlední řadě v ní najdeme i kyselinu listovou prospěšnou pro krvetvorbu. Její konzumace se doporučuje i v případě hubnutí. Naopak neprospívá lidem s ledvinovými problémy, revma, dnou a těhotným ženám.

Asi nejoblíbenějším rebarborovým receptem je rebarborový koláč, který můžete připravit na desítky způsobů. My vám ale nabídneme méně typický recept – na pikantní rebarborové chutney.

PIKANTNÍ REBARBOROVÉ CHUTNEY

INGREDIENCE:

1 kg rebarbory/ 6 lžic medu/ 2 červené cibule/ 1 lžíce ghí/ hrst sušených švestek/ 500 ml červeného vína/ 2 lžíce celozrnné hořčice/ 1 lžička mletého zázvoru/ 1 lžička čerstvě mletého barevného pepře/ 1 lžička mořské soli/ 3 hřebíčky/ ¼ lžičky kajenského pepře

POSTUP:

Oloupejte rebarboru a nakrájejte ji na malé kousky. Oloupejte cibuli, rozřízněte napůl a nakrájejte ji na plátky. Ty vhoďte do velkého hrnce, kam předtím vložíte lžíci ghí. Orestujte a přidejte rebarboru. Nechte společně chvíli povařit a mezitím si nakrájejte na menší kousky sušené švestky, které hned poté přidejte do hrnce a vše zalijte vínem. Nechte společně probublávat a poté přidejte hořčici, zázvor, pepř, sůl, rozdrcené hřebíčky a kajenský pepř. Přiveďte k varu a poté ztlumte a nechte asi hodinu vařit na mírném plameni. Občas směs promíchejte. Až zcela na závěr přidejte med, který by se měl v horké směsi bez problémů rozpustit. Vše dobře promíchejte, ochutnejte a dle chuti ještě o něco málo doslaďte. Poté naplňte připravené skleničky touto pikantní směsí. Chutney si můžete zavařit či ponechat v lednici. Dokonale ladí ke zrajícím sýrům, ale i paštikám nebo jen tak s chlebem k vínu.

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.