Tři netradiční a přitom jednoduché chřestové recepty

Je období chřestu, tak jsme pro vás připravili tři lahodné chřestové recepty, které se od těch klasických trochu liší, ale přitom jsou velmi snadné. Chřestovou polévku obohatíme o šťovík, rizoto přinášíme ve veganské verzi a na chřestovou pomazánku jsme použili kešu ořechy. Tak dobrou chuť!

Chřestová polévka se šťovíkem

INGREDIENCE: lžíce másla nebo ghí/ žloutek/ asi 100 g listů šťovíku/ 3 lžíce smetany ke šlehání/ 2 lžíce vinného octa/ čtvrt kila bílého chřestu/ cibule/ lžíce mouky/ litr vody/ pepř/ sůl

POSTUP:

Bílý chřest oloupejte a odřízněte dřevnaté konce. Nakrájejte jej na kousky a vařte ve vroucí, mírně osolené vodě s octem asi čtvrt hodiny. Poté chřest sceďte, ale vodu, ve které jste jej vařili si ponechte. Oloupejte a nakrájejte si nadrobno cibuli a na větší kousky také listy šťovíku. Na másle či ghí si osmahněte cibuli a listy šťovíku, zaprašte moukou, přidejte vodu z chřestu a povařte asi deset minut – poté rozmixujte na pyré. Žloutky a smetanu ke šlehání rozšlehejte a poté vmíchejte do polévky. Přiveďte k varu a na závěr dochuťte solí a pepřem.

Veganské chřestové rizoto

INGREDIENCE: 125 g rýže/ jedna cibule/ 250 ml zeleninového vývaru/ půl svazku chřestu/ 50 ml bílého vína/ sůl/ pepř/ ghí, kokosový či olivový olej/ lžíce drožďových vloček

POSTUP:

Chřestu nejprve odřízněte dřevnaté konce, oloupejte ho a krátce povařte v osolené vodě. Chřest by měl zůstat křupavý. Jakmile je hotový, sceďte ho, opláchněte studenou vodou a nakrájejte na asi dva centimetry dlouhé kousky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. V hrnci rozehřejte ghí, kokosový či olivový olej a osmahněte na něm cibuli tak, aby zesklovatěla. Pak přidejte rýži, kterou krátce orestujte, trochu osolte, podlijte vínem a za stálého míchání postupně přilévejte vývar. Poté přidejte také kousky chřestu a nechte vařit asi dvacet minut, dokud není rýže hotová. Před podáváním vmíchejte vločky droždí a dochuťte solí a pepřem.

Chřestová pomazánka s kešu ořechy

INGREDIENCE: 2 hrsti kešu/ 1 dcl vody/ mix zeleného a bílého chřestu cca 6 ks/ lžička bazalkového pesta či z medvědího česneku/ 1 dcl vody/ citrón/ olivový olej/ sůl/ pepř

POSTUP:

Ideálně přes noc nechte ve studené vodě nabobtnat kešu oříšky. Druhý den je rozmixujte najemno. Oloupejte bílý a nakrájejte jej na malé kousky společně se zeleným chřestem, který loupat nemusíte. Vhoďte kousky chřestu do mixéru, přidejte šťávu z poloviny citrónu, pesto, sůl a pepř a společně rozmixujte nahrubo. Poté dodejte kešu pastu a promíchejte či ještě jednou společně promixujte najemno. Podávejte s čerstvým chlebem či topinkami zakápnuté olejem a posypané barevným pepřem.

Přečtěte si také o zdravotních přínosech chřestu ZDE

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.