Je období chřestu, tak jsme pro vás připravili tři lahodné chřestové recepty, které se od těch klasických trochu liší, ale přitom jsou velmi snadné. Chřestovou polévku obohatíme o šťovík, rizoto přinášíme ve veganské verzi a na chřestovou pomazánku jsme použili kešu ořechy. Tak dobrou chuť!
Chřestová polévka se šťovíkem
INGREDIENCE: lžíce másla nebo ghí/ žloutek/ asi 100 g listů šťovíku/ 3 lžíce smetany ke šlehání/ 2 lžíce vinného octa/ čtvrt kila bílého chřestu/ cibule/ lžíce mouky/ litr vody/ pepř/ sůl
POSTUP:
Bílý chřest oloupejte a odřízněte dřevnaté konce. Nakrájejte jej na kousky a vařte ve vroucí, mírně osolené vodě s octem asi čtvrt hodiny. Poté chřest sceďte, ale vodu, ve které jste jej vařili si ponechte. Oloupejte a nakrájejte si nadrobno cibuli a na větší kousky také listy šťovíku. Na másle či ghí si osmahněte cibuli a listy šťovíku, zaprašte moukou, přidejte vodu z chřestu a povařte asi deset minut – poté rozmixujte na pyré. Žloutky a smetanu ke šlehání rozšlehejte a poté vmíchejte do polévky. Přiveďte k varu a na závěr dochuťte solí a pepřem.
Veganské chřestové rizoto
INGREDIENCE: 125 g rýže/ jedna cibule/ 250 ml zeleninového vývaru/ půl svazku chřestu/ 50 ml bílého vína/ sůl/ pepř/ ghí, kokosový či olivový olej/ lžíce drožďových vloček
POSTUP:
Chřestu nejprve odřízněte dřevnaté konce, oloupejte ho a krátce povařte v osolené vodě. Chřest by měl zůstat křupavý. Jakmile je hotový, sceďte ho, opláchněte studenou vodou a nakrájejte na asi dva centimetry dlouhé kousky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. V hrnci rozehřejte ghí, kokosový či olivový olej a osmahněte na něm cibuli tak, aby zesklovatěla. Pak přidejte rýži, kterou krátce orestujte, trochu osolte, podlijte vínem a za stálého míchání postupně přilévejte vývar. Poté přidejte také kousky chřestu a nechte vařit asi dvacet minut, dokud není rýže hotová. Před podáváním vmíchejte vločky droždí a dochuťte solí a pepřem.
Chřestová pomazánka s kešu ořechy
INGREDIENCE: 2 hrsti kešu/ 1 dcl vody/ mix zeleného a bílého chřestu cca 6 ks/ lžička bazalkového pesta či z medvědího česneku/ 1 dcl vody/ citrón/ olivový olej/ sůl/ pepř
POSTUP:
Ideálně přes noc nechte ve studené vodě nabobtnat kešu oříšky. Druhý den je rozmixujte najemno. Oloupejte bílý a nakrájejte jej na malé kousky společně se zeleným chřestem, který loupat nemusíte. Vhoďte kousky chřestu do mixéru, přidejte šťávu z poloviny citrónu, pesto, sůl a pepř a společně rozmixujte nahrubo. Poté dodejte kešu pastu a promíchejte či ještě jednou společně promixujte najemno. Podávejte s čerstvým chlebem či topinkami zakápnuté olejem a posypané barevným pepřem.
Přečtěte si také o zdravotních přínosech chřestu ZDE
Připravila: Barbora Vojtová