Příroda je plná mladých bylinek. Najděte v ní vaše oblíbené a použijte je do dobrého jídla. Zkuste se inspirovat třeba Rakouskem a jeho vyhlášenými korutanskými knedlíčky.

Autor: Wolfgang Hummer
Přenesme se na chvíli do rakouských Korutan, odkud pochází recept na lahodné korutanské knedlíčky plněné bramborovo-tvarohovou náplní s bylinkami, které zrovna máte po ruce. Jaro je plné rozmanitých bylinek a květů, které zem nechává znovu vyrůst. Říká se, že nejlepší jsou díky své koncentrované intenzitě bylinky mladé a malé. A pak se také v Korutanech říká, že prý jen ta dívka, která umí uplést věneček při formování taštiček, se může vdávat. Vy nemusíte plést rovnou věneček, stačí těsto na taštičky pevně spojit, aby vám náplň nevytekla.
Těsto na korutanské taštičky
INGREDIENCE: 250 g hrubé pšeničné mouky/ 100 ml studené vody
POSTUP:
Z mouky a vody uhněťte vláčné těsto a nechte ho zhruba hodinu odpočívat v potravinářské fólii.
Náplň do taštiček
INGREDIENCE: 350 g rozdrobeného tvrdého tvarohu/ 400 g moučnatých brambor/ 120 g másla/ 3 lžíce nakrájené cibule/ 100 g pórku/ 2 lžíce strouhanky/ 2 lžíce zakysané smetany/ nasekané jarní bylinky dle vaší chuti
POSTUP:
Nakrájejte pórek na jemné proužky. Brambory oškrábejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté je prolisujte. Cibuli a pórek osmahněte na másle dozlatova a vmíchejte je do bramborové směsi spolu s ostatními ingrediencemi. Nasekaných bylinek dejte podle toho, jak velkými jejich milovníky jste.
Nyní těsto rozválejte a nařezejte na čtverce či kola, abyste do nich mohli zabalit zhruba lžíci bramborové směsi s bylinkami a vytvarovat taštičky. Dobře je na stranách spojte a můžete jim navíc udělat profi dekor vidličkou nebo jim uplést věneček. Poté už jen uvařte ve vroucí osolené vodě a podávejte polité máslem a posypané čerstvými bylinkami. Můžete na ně také nastrouhat například i trochou parmezánu či jiný oblíbený sýr. A pokud se vám do vaření nechce, pak se vydejte přímo za zdrojem – do rakouských Korutan.

Autor: Franz Gerdl
TIP: Náplň můžete udělat i sladkou – například tvarohovou s cukrem, rozinkami a skořicí nebo makovou s medem, sušenými švestkami, skořicí a troškou mléka, které použijete na hladší konzistenci máku, kdy všechny ingredience provaříte v hrnci a necháte před plněním zchladnout.
Připravila: Barbora Vojtová