Barvou jara je zelená, dejte ji i na svůj talíř

Pesto, nádivka, saláty, polévky, pomazánky, kde vládne zelená barva. Takové jsou svěží jarní jídla, které jsou plné první letošní úrody a živé energie. Nechte se inspirovat našimi jednoduchými recepty!

Za nedlouho se v lesích a u potoků zazelená medvědí česnek. Na polích začnou vykukovat špičky chřestu, na loukách se objeví mladé kopřivy a na zahrádce či za oknem se rozvoní čerstvé bylinky, velikonoční řeřicha nebo lístky ředkviček. Nenechte si ujít první nadílku letošní úrody. Je totiž plná síly a dokonale rozzáří barvou i chutí vaše talíře. Máme pro vás tři jednoduché recepty, u kterých se můžete rozhodnout, jakou klíčovou surovinu z uvedeného výběru vyberete. Ostatní ingredience a postup zůstává stejný.

PESTO
  • z medvědího česneku

  • z bazalky

  • z petrželky

INGREDIENCE: vybraná klíčová ingredience/ hrnek nastrouhaného parmezánu/ půl hrnku opražených slunečnicových semínek/ půl hrnku olivového oleje/ čerstvý barevný pepř

POSTUP: dva svazky (co chytnete do každé dlaně) klíčové ingredience omyjete po studenou vodou a vložíte do mixéru. Přidáte opražená slunečnicová semínka a nastrouhaný parmezán. Vzhledem k tomu, že je sýr sám o sobě dost slaný, není již potřeba přidávat sůl. Zalijete olejem a opepříte. Vše rozmixujete a poté vložíte do malých skleniček, které před zavíčkováním ještě zakápnete olejem a poté až vložíte do lednice. V případě, že nepoužijete medvědí česnek, ale lístky bazalky nebo petrželku, pak můžete přidat pro pikantnost ještě dva stroužky česneku, pokud jste jeho příznivci. Pesto můžete použít např. na topinky nebo přidat do těstovin.

NÁDIVKA
  • z mladých kopřiv

  • z medvědího česneku

  • z libečku či jiných oblíbených bylinek

INGREDIENCE: vybraná klíčová ingredience/ starší rohlíky (cca 8)/ vejce (cca 6)/ cca 250 g anglické slaniny nebo uzeného masa nebo uzeného tempehu/ 1,5 hrnku mléka/ cibule/ 2 stroužky česneku (můžete vynechat)/ máslo, sádlo nebo ghí na vymazání formy/ muškátový oříšek/ sůl/ pepř/ mandle (hrst)

POSTUP: dva svazky (co chytnete do každé dlaně) klíčové ingredience omyjete po studenou vodou a nakrájíte na malé kousky. Orestujete nakrájenou slaninu či uzené, tempeh není potřeba, ten jen nakrájejte na malé kostky. Cibuli nakrájíte na kostičky a rozkrájíte také rohlíky, které v míse smícháte se slaninou/ masem/ tempehem, cibulí a také klíčovou ingrediencí. Zalijete mlékem a přidáte našlehaný sníh z vaječných bílků. Opatrně promícháte. Poté až přidáte sůl a nastrouhaný muškátový oříšek, prolisovaný česnek a vaječné žloutky. Vše opět opatrně, ale důkladně promícháte a vložíte do vymazané formy. Na závěr posypete nasekanými blanšírovanými mandlemi a vložíte asi na 30 min do předehřáté trouby, dokud nádivka nezezlátne.

POLÉVKA
  • z chřestu

  • ze špenátových lístků

  • z medvědího česneku

INGREDIENCE: vybraná klíčová ingredience (chřest – 15 ks, špenát/ medvědí česnek – 1 střední mísa)/ cibule/ máslo/ zeleninový vývar (1 litr)/ smetana na vaření/ sůl/ pepř/ parmezán (lze vynechat)

POSTUP: čerstvý chřest či medvědí česnek (špenátové lístky nemusíte krájet) nakrájíte na malé kousky a mezitím v hrnci rozpustíte máslo (může být i ghí), na kterém necháte zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Poté k ní přidáte klíčovou ingredienci a zalijete vývarem. Chvíli povaříte a poté rozmixujete. Vrátíte polévku zpět do hrnce a na závěr přilijete smetanu, přisypete dle chuti sůl a čerstvý pepř. (U špenátové verze můžete přidat také dva stroužky prolisovaného česneku.) Nechte ještě chvíli na mírném ohni společně povařit a poté podávejte ozdobené hoblinkami parmezánu.

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.