Co všechno víte o čočce a k tomu 3 recepty od Pavla Drdela

Jak dobře znáte čočku? Jak často ji máte na svém talíři a tušili jste, jak moc má pozitivních účinků na zdraví? Tak si namočte si čočku a mezitím si přečtěte několik zajímavostí o ní. Navíc vám přinášíme 3 čočkové recepty, které skvěle fungují jak samostatně, tak i dohromady.

Čočka má vysoký obsah vlákniny, minerálních látek, rostlinných bílkovin. Jde o jedlá semena, která – jako řada jiných luštěnin – rostou v luscích. Její barevnost je rozmanitá. Existuje čočka červená, zelená, hnědá, žlutá i černá. Také její použití je široké – od salátů přes polévky a hlavní jídla až k desertům. K tomu všemu jde o finančně velmi dostupnou potravinu, kterou najdete v každém obchodě se smíšeným zbožím.

Jaké jsou ZDRAVOTNÍ PŘÍNOSY čočky?
  • Pravidelná konzumace čočky SNIŽUJE RIZIKO CHRONICKÝCH ONEMOCNĚNÍ jako je cukrovka, obezita, rakovina a srdeční choroby. Je to zejména díky bohatému obsahu fenolů – ochranných rostlinných látek. Čočka totiž patří mezi luštěniny s nejvyšším obsahem fenolů. Má antioxidační, antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky.

 

  • Čočka je bohatá na prebiotickou vlákninu, která PODPORUJE FUNKCI TRÁVICÍHO TRAKTU a podněcuje prospěšné střevní bakterie. Strava, která obsahuje mnoho vlákniny je spojována s řadou zdravotních výhod, včetně snížení rizika rakoviny tlustého střeva.

 

  • Kromě vlákniny má vysokou hladinu folátů (aktivní forma kyseliny listové) a draslíku, takže je skvělou volbou pro srdce a pro REGULACI KREVNÍHO TLAKU A CHOLESTEROLU. Je také zdrojem železa a vitaminu B1, který pomáhá udržovat stálý srdeční tep.

 

  • Čočka má stejně tak jako další luštěniny NÍZKÝ GLYKEMICKÝ INDEX, který zpomaluje rychlost uvolňování energie, kterou dodává do krevního oběhu. To pomáhá zlepšit hospodaření s cukrem v krvi.

 

  • Luštěniny jsou díky vysokému obsahu vlákniny velmi syté, což pomáhá REGULOVAT CHUŤ K JÍDLU.

 

  • Bohatý zdroj bílkovin dělá z čočky skvělou ALTERNATIVU K MASU nebo rybám. Až třetina kalorií z čočky pochází z bílkovin, což z ní činí třetí rostlinu s nejvyšším obsahem bílkovin ze všech luštěnin a ořechů.
ČOČKA TŘIKRÁT JINAK (z Postní kuchařky od Pavla Drdela)

4 porce \ 40 minut příprava \ 20 minut pečení \ 40 minut vaření

ČOČKA NA KYSELO

250 g zelené čočky \ 1 malá cibulka \ olej na opečení \ hladká mouka na zaprášení \ 100 ml zeleninového vývaru \ 100 ml starší kombuchy \ sůl \ mletý pepř \ ochucený olej \ čerstvé microgreens

Čočku opakovaně propláchneme ve studené vodě a zbavíme nečistot, které vyplavou na hladinu. Přendáme do většího hrnce s dostatečným množstvím vroucí osolené vody. Vaříme jen krátce, do polotvrda, s čočkou budeme ještě pracovat, tak aby nám příliš nezměkla. Scedíme a ihned propláchneme ve studené vodě. Mezitím si na pánvi necháme opéct cibulku do zlatova, zaprášíme ji lžicí hladké mouky, krátce orestujeme, podlijeme kombuchou a vývarem a provaříme. Přidáme čočku, osolíme, opepříme, popřípadě znovu okyselíme starší kombuchou a svaříme do konzistence italského rizota.

Servírujeme do hlubšího talíře, přidáme nočky z čočkového pyré, opečenou klobásku z grilu, zakápneme ochuceným olejem a posypeme čerstvými microgreens.

ČOČKOVÉ PYRÉ

150 g čočky \ 1 malá cibulka \ olej na opečení \ 2 lžičky zauzené papriky \ čerstvá majoránka \ 80 ml olivového oleje \ sůl \ pepř

Čočku důkladně opláchneme ve studené vodě, zbavíme nečistot a v menším množství vody

rozvaříme. V malém kastrůlku necháme na oleji zesklovatět cibulku, přidáme zauzenou papriku, podlijeme vodou z čočky, krátce probubláme, osolíme, opepříme a přidáme k čočce. Tu necháme zcela vyvařit. Stáhneme z ohně. Přidáme otrhané lístky majoránky a olivový olej, který nám zaručí vlahost. Umixujeme ve výkonném mixéru do hladkého pyré.

ČOČKOVÁ KLOBÁSA Z GRILU

200 g vařené čočky \ 2 lžíce olivového oleje \ 1 malá cibule \ 1 čerstvé červené papriky \ 1 stroužek česneku \ 1 lžičky zauzené papriky \ 1 lžička sladké mleté papriky \ sůl \ čerstvě mletý pepř \ pohanková mouka dle potřeby (přibližně 50–100 g) \ potravinářská fólie

Na cibulce orestujeme malé kostičky papriky. Až bude paprika takzvaně na skus, přidáme všechno koření, čočku a důkladně promícháme, aby se nám chutě propojily. Přendáme do mixéru, rozmixujeme dohladka a dle hustoty těsta přidáme mouku. Těsto by nemělo být řídké ani příliš tuhé. Ideální konzistence je lehce lepivá. Tvarujeme párečky, které zabalíme do potravinářské fólie a důkladně utáhneme. Vaříme v pekáčku s vodou zhruba 20 minut. Necháme vychladnout a přendáme do lednice. Před podáváním sloupneme fólii a opečeme na pánvi či grilu.

Foto: Pavel Drdel

Recepty pocházejí z nové knihy: POSTNÍ KUCHAŘKA od kořene po nať od šéfkuchaře strakonické restaurace Sůl & Řepa, kterou vydává nakladatelství Smart Press. PRÁVĚ PRO VÁS PŘIPRAVUJEME ROZHOVOR S AUTOREM KNIHY, JIŽ BRZY!

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.