Řepa, česnek a datle v receptech, které vás restartují

Pít teplé nápoje, vařit hutné polévky, nakládat životabudiče a nezapomenout na byliny a koření. Taková výživa je ideální do studených lednových dnů, abychom tělu přirozeně pomohli obnovit energii a posílit imunitu. Máme pro vás tři snadné recepty, které to umí! V hlavní roli: řepa, česnek a datle.

POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY S CITRÓNEM A PETRŽELKOU

INGREDIENCE:

2 hrnky na kostičky nakrájené červené řepy, 1/4 lžičky černého pepře, 1/4 hrnku celerové natě, 1/2 lžičky kmínu, šťáva z 1/2 citrónu, 1/4 hrnku nasekané čerstvé petržele, 1/4 lžičky minerální soli, 1 polévková lžíce slunečnicového oleje

POSTUP:

Na kostičky nakrájenou řepu a celer vhoďte do velkého hrnce. Přidejte sůl a šťávu vymačkanou z poloviny citrónu. K tomu nalejte do hrnce tolik vody, aby byla zelenina ponořená a přiveďte polévku k varu. Mezitím si v samostatné pánvi na oleji osmahněte kmín a poté je přidejte do polévky. Vše vařte, dokud řepa nezměkne. Nasekejte čerstvou petrželku a ozdobte jí polévku při servírování. Můžete přidat i kopeček živočišné či rostlinné smetany.

JAK PŮSOBÍ?

Řepa ředí a podporuje tok žluči, která odlehčuje játrům. Řepa také podporuje krev a má projímavý očistný účinek. Citronová šťáva má podobné vlastnosti – silně ovlivňuje žluč, kterou vyplavuje a vyprazdňuje tak žlučník. Petržel je skvělý trávicí a močopudný prostředek.

NAKLÁDANÝ OČISTNÝ ČESNEK

INGREDIENCE:

1 hrnek jablečného octa, 40 stroužků česneku, 1 lžička třtinového cukru, 1 lžička minerální soli

POSTUP:

Smíchejte sůl a cukr a rozpusťte je společně v jablečném octu. Stroužky česneku oloupejte a zhruba půl minuty povařte ve vodě. Přelijte přes sítko a nechte okapat. Poté je vložte do půllitrové sklenice. Pokud chcete pikantnější verzi, můžete přidat trochu chilli nebo jiné koření dle vaší obliby – například pepř a rozmarýn. Stroužky česneku ve sklenici zalijte octovým roztokem tak, aby byla sklenice zcela plná. Poté ji zašroubujte a vložte do ledničky. Naložený česnek se bude během měsíce stále zlepšovat a navíc vydrží v lednici až rok.

JAK PŮSOBÍ?

Nakládaný česnek je povzbuzující přírodní látkou – tonikem na leden, únor a vůbec celý začátek jara. Naši předkové posilovali imunitu právě nakládaným česnekem. Kyselost octa a štiplavost česneku čistí játra. Aromatické vlastnosti česneku rozhýbávají stagnující krev. Ideálním dávkováním je jeden stroužek jednou až dvakrát denně nebo polykat jednou denně jednu polévkovou lžíci šťávy k jídlu.

HORKÉ DATLOVÉ SMOOTHIE

INGREDIENCE:

1/2 lžičky skořice, 4 datle, 2 hrnky mléka (dle vaší preference), 1/4 hrnku sezamové pasty tahini

POSTUP:

Vypeckujte datle a společně se skořicí, mlékem a tahini rozmixujte do hladka v mixéru. Poté nápoj přelijte do hrnce a ohřejte na sporáku na mírném ohni. Přelijte do hrnků a hladinu ozdobte ingrediencemi, které máte rádi – skořicí, praženými sezamovými semínky, kardamomem či snítkou máty.

JAK PŮSOBÍ?

Zahřívací a výživný horký „koktejl“ vám dodá kromě pocitu klidu a pohody zároveň posílení těla, zejména svalů a kostí. Tahini totiž posiluje svaly a navíc má vysoký obsah vápníku, stejně tak jako mléko, takže dodávají potřebné živiny kostem. Tento datlový nápoj zkrátka zharmonizuje v těchto chladných měsících vaše tělo i duši.

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.