Ájurvédská alternativa štědrovečerního menu

Slavnostní pokrmy jsou nezbytnou součástí Vánoc. Dokreslují výjimečnou atmosféru a provoní byt. O to víc, když je jejich součástí rozmanité koření. A na to se v případě ájurvédských receptů můžete vždy spolehnout. Přinášíme vám tři dobroty, které mohou být zajímavou alternativou ke klasickému štědrovečernímu menu.

Štědrovečerní čočkové cappuccino

INGREDIENCE: 120 g hnědé čočky, 1 mrkev, 2 stonky celeru, 1 lžíce ghí, 2 bobkové listy, 2 cm čerstvého zázvoru, 1 lžička kurkumy, 1 lžička mletého koriandru, ¼ lžičky skořice, ½ lžičky černého pepře, 1 l vody nebo zeleninového vývaru, troška nastrouhané citronové kůry, 1 lžíce citronové šťávy, 1 snítka tymiánu, 50 ml smetany, čerstvá petrželová nať

POSTUP:

Zeleninu omyjte a nakrájejte na drobné kostky. Čočku omyjte a nechte okapat. V hrnci rozehřejte ghí a osmahněte na něm zeleninu a koření. Přidejte čočku, krátce orestujte a dodejte k ní vodu. Přikryjte a nechte polévku vařit přibližně dvacet minut. Poté polévku rozmixujte na krémovou konzistenci a přidejte k ní snítku tymiánu, citronovou šťávu a citronovou kůru. Podle chuti osolte a opepřete. Smetanu ušlehejte do tuha. Polévku naplňte do kávových šálků a navrch dejte kopečky šlehačky a nasekanou čerstvou petrželku. Při servírování můžete zasypat oblíbenými semínky.

Slavnostní lilek s quinoovou náplní a kaší

INGREDIENCE – LILEK: 4 lilky, 80 g quinoy, 1 lžička černých hořčičných semínek, 1 lžička mletého kmínu, 1 špetka asafoetidy, ½ lžičky kurkumy, 2 bobkové listy, 2 stonky mangoldu s listy, 2 malé mrkve, 1 lžíce kešu másla, 2 lžíce olivového oleje, čerstvá petrželová nať

INGREDIENCE – KAŠE: 600 g brambor, 1 bobkový list, ½ lžičky kurkumy, ½ lžičky kmínu, muškátový oříšek, 1 lžíce másla, 80 ml smetany, voda, sůl a pepř

POSTUP – LILEK:

Uvařte quinou (jeden díl quinoy na dva díly vody) společně s bobkovými listy do měkka. Omyjte lilky a podélně je rozkrojte na polovinu. Dužinu obou půlek lilku posypte solí a nechte deset minut odpočívat. Poté lžící dužinu vydlabejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev nahrubo nastrouhejte a mangold nakrájejte na úzké proužky. Rozehřejte olivový olej. Lehce opečte hořčičná semínka do té doby, než začnou praskat. Poté na chvíli odstavte pánev z plotny. Přidejte zbývající koření a zeleninu a opékejte na prudkém ohni. Smíchejte tuto směs z pánve dohromdy s quinou přimíchejte kešu máslo. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte jemně nasekanou petrželku. Lilek naplňte náplní a položte do zapékací mísy potřené olivovým olejem či vyložené pečícím papírem. Podlijte trochou zeleninového vývaru nebo vody a pečte v horkovzdušné troubě při 160 °C asi čtyřicet minut. Doba pečení závisí na velikosti lilků.

POSTUP – KAŠE:

Oloupejte brambory a nakrájejte je asi na 2 cm velké kostky. S výjimkou muškátového oříšku přidejte koření a vařte ve vodě doměkka. Vyjměte bobkový list a brambory slijte, vodu z nich si ale ponechejte. K bramborám přidejte smetanu, máslo a rozmačkejte je. Aby vznikla krémová konzistence, přilijte ke kaši trochu vody z brambor. Naposledy vše důkladně promixujte ručním mixérem a podle chuti přidejte sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek.

Naservírujte na velký talíř, kam sběračkou naberte kaši, umístěte ji doprostřed talíře a na ni položte zapečený lilek a posypte nasekanou petrželkou.

Vánoční kořeněný ovocný punč

INGREDIENCE: 1 l červené hroznové šťávy, 2 pomeranče, 1 celá skořice, 5 hřebíčků, 2 plátky čerstvého zázvoru, 1 hvězdička anýzu, 1 lžička nového koření, 1 polévková lžíce sušených plodů arónie

POSTUP:

Hroznovou šťávu s kořením, sušenými bobulemi arónie a kůrou z poloviny pomeranče několik minut povařte. Poté přidejte šťávu ze dvou pomerančů a nechte punč asi půl hodiny odstát. Před podáváním ho znovu ohřejte, aby byl horký a můžete do něj navíc vhodit plátek čerstvého či sušeného jablíčka.

Pro sladkou ájurvédskou tečku se můžete inspirovat třemi recepty ZDE

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.