3 voňavé adventní ájurvédské recepty

Vylaďte si adventní období lahodnými dobrotami v duchu ájurvédy. Přinášíme vám tři jednoduché recepty, které vás zahřejí, provoní váš domov a zklidní tělo i mysl v předvánočním období. Máme pro vás křupavé mandle se zázvorem v datlovém kabátku, pečená jablíčka s rozmarýnem a adventní dýňový chai.

Křupavé mandle se zázvorem v datlovém kabátku

Jde o lahodný dezert, svačinku či předkrm nejen v adventním období. Jemnou a sametovou strukturu datlí vyvažuje křupavost mandlí. Mandle, závor a datle se výborně doplňují a na jazyku se snoubí v nečekaný chuťový zážitek. Mandle dodávají tuky a zázvor příjemnou ostrost. Samotné datle jsou v kulturách Blízkého východu a Indie vnímány jako výjimečný dar přírody. Díky doplnění o zázvor a mandle vytváří ještě o něco bohatší chuťový prožitek. Doporučujeme připravit si rovnou dvojitou dávku!

INGREDIENCE:

2 polévkové lžíce MANDLÍ (zklidňují Vátu a Pittu, zhoršují Kaphu)

2 polévkové lžíce karamelizovaného ZÁZVORU (zklidňují Vátu, zhoršují Pittu a Kaphu)

8 celých sušených DATLÍ (zhoršují Vátu a Kaphu, zklidňují Pittu)

POSTUP: Mandle a zkaramelizovaný zázvor rozdrťte hmoždířem na malé kousky. Datle na jedné straně podélně nařízněte a zbavte pecky. Poté je naplňte 1/2 lžičkou náplně z mandlí a zázvoru.

Tip: Pokud chcete ještě o něco křupavější zážitek, pak mandle před rozdrcením ještě lehce orestujte na pánvi.

Pečená jablíčka s rozmarýnem

Adventní atmosféra je o smyslných vjemech, o kořeněných vůních, sladkých chutích, plamíncích ze svíček i z krbu. Zkuste si k tomu dopřát i jednoduchou pochoutku jakou jsou sladká pečená jablka s voňavým rozmarýnem. Jednoduchá dobrota, která je doslova hřejivým objetím zimního období a pomáhá zklidnit nervový systém. Upečte si je kdykoli, kdy se cítíte být unavení nebo promrzlí. Vsaďte se, že vám zahřejí organismus i duši.

INGREDIENCE:

4 JABLKA (zklidňují Vátu, Pittu i Kaphu)

1/2 lžičky KARDAMOMU (zklidňují Vátu, Pittu i Kaphu)

1/4 hrnku GHÍ (zklidňují Vátu, Pittu, zhoršující Kaphu)

2 lžičky ROZMARÝNU (zklidňují Vátu, Kaphu, zhoršující Pittu)

POSTUP:

Předehřejte si troubu na 190° C. Omyjte jablka, rozkrojte je na poloviny, odstraňte jádřince a vyskládejte je do zapékací mísy středem nahoru. V kastrůlku si rozpusťte ghí a rovnoměrně jím jablka pokapejte či ještě lépe každé z nich lehce potřete. Povrch rovnoměrně posypte čerstvým rozmarýnem a kardamomem. Vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut nebo do změknutí. Podávejte horké.

TIP: Pokud byste měli málo sladká jablka, pak je po vytažení z trouby pokapte tekutým medem.

Adventní dýňový chai

Kořeněný dýňový chai vás jak výborně zahřeje, tak i dokonale dokreslí zimní atmosféru. Nápoj je jako tekutý dýňový koláč a mandlové mléko mu dodává uzemňující vlastnosti. Ideálně, když na jeho výrobu použijete dýni hokaido, ale můžete si takový chai uvařit i ze sladkých batátů.

INGREDIENCE:

1/2 hrnku MANDLOVÉHO MLÉKA (zklidňující Vátu, Pittu, zhoršující Kaphu)

1/4 lžičky mleté SKOŘICE (zklidňující Vátu, Kaphu, zhoršující Pittu)

2 ks HŘEBÍČKU (zklidňující Vátu, Kaphu, zhoršující Pittu)

2 polévkové lžíce GHÍ (zklidňující Vátu, Pittu, zhoršující Kaphu)

1/4 lžičky sušeného ZÁZVORU (zklidňující Vátu, Kaphu, zhoršující Pittu)

2 špetky MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU (zklidňující Vátu, zhoršující Pittu, Kaphu)

1 hrnek DÝNĚ (zklidňující Vátu, Pittu, zhoršující Kaphu)

2 polévkové lžíce TŘTINOVÉHO CUKRU (zklidňující Vátu, Pittu, zhoršující Kaphu)

1 špetka minerální SOLI (zklidňující Vátu, zhoršující Pittu, Kaphu)

POSTUP:

Předehřejte si troubu na 190° C, dýni nakrájejte na kousky a potřené ghí upečte doměkka, což trvá přibližně hodinu. Po upečení nechte vychladnout a odstraňte slupku. Poté upečenou dýni rozmačkejte tak, aby vzniklo pyré, ke kterému přidejte mandlové mléko, koření a vše v mixéru rozmixujte. Poté tuto směs nalijte do hrnce, doslaďte cukrem a ohřejte. Podávejte ve vysokých sklenicích posypané mletou skořicí.

TIP: Jde o ingredience na jeden šálek, tedy pokud pracujete s celou dýní, ingredience je potřeba úměrně tomu navýšit. Třtinový cukr můžete zaměnit za med, který ale přidejte až po nalití nápoje do sklenic.

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.