20 gun aneb vše funguje na základě protikladů

Veškeré organické i anorganické části mají své specifické vlastnosti, kterých se udává, že existuje dvacet, všechny fungují jen díky protikladům, tak jako ženská a mužská energie, tak jako jin-jang.

V těchto dvaceti vlastnostech je obsažena potenciální kapha, transformační pitta i kinetická energie váta. Jsou rozděleny na deset párových protikladů – například: lehký X těžký – a to proto, že vše funguje právě a jen díky protikladům, které lze označit jako ženská a mužská energie, v čínské medicíně jin-jang. Uveďme si jejich výčet, kdy „+“ = zvyšuje a „-“ = snižuje:

Těžký /K+ V- P-/: zvětšuje hromadění výživy povzbuzuje kaphu, PŘÍKLAD: sýr, maso, fazole, okurky, cibule, broskev, hruška, švestka, pomeranč, čočka, sůl, voda.

Lehký /P+ V+ K-/: zvětšuje oheň, čistí, osvěžuje, čilý, jemný, snižuje hromadění, podpora trávení, PŘÍKLAD: rýže, kofein, fazole, extrudované výrobky, klíčky, zázvor, anýz.

Pomalý /K+ V- P-/: tupý, jemný, lenivý, zvedá kaphu, PŘÍKLAD: maso, jogurt.

Rychlý /V+ P+ K-/: podporuje ostrost, pittu vytváří až destrukce, PŘÍKLAD: vředy, špičatý, rychle působí na tělo, rychlé chápání, zvětšuje oheň, PŘÍKLAD: alkohol, klíčky, extrudované výrobky, popcorn.

Chladný /V+ K+ P-/: povzbuzují vátu, vytváří zkřehlost, nevědomost, křeče, strach necitlivost, PŘÍKLAD: zmrzlina, máta, chlazené mléko.

Teplý /P+ V- K-/: podporuje agni-oheň, trávení čistotu rozpínavost, zapálení, zlost, nenávist, PŘÍKLAD: chilli, pepř, alkohol, tabák.

Mastný /P+ K+ V-/: snižuje agni, podporuje hladkost, vlhkost, mastnost, ráznost, prudkost, slitování a lásku, PŘÍKLAD: sýr, avokádo, oleje a olejnaté potraviny včetně ořechů, kokos, mléko, vajíčka, máslo, maso.

Suchý /V+ P- K-/: zvyšuje agni a suchost, vstřebávání, nadýmání, nervozitu, PŘÍKLAD: žito, cereálie, obiloviny obecně, pískavice, zázvor.

Jemný /P+ K+ V-/: snižuje agni, snižuje hrubost, zvětšuje lásku a potřebu opatrovat, PŘÍKLAD: ghí v malém množství, růžová voda, domácí tvaroh, granátové jablko, hroznové víno.

Hrubý /V+ P- K-/: zvětšuje agni, praskavost, lámavost (kůže, kosti) ztuhlost a neopatrnost, PŘÍKLAD: cereálie, zelí, brokolice, květák, celer, špenátové listy, zázvor, sůl.

Hustý /K+ P- V-/: snižuje agni, podporuje tuhost, hustotu, pevnost a sílu, PŘÍKLAD: sušené maso, tuhé sýry. Podporuje slinění, přilnavost, soudržnost např. polévkové vývary, řídké zeleninové nezahuštěné polévky.

Měkký /P+ K+ V-/: snižuje agni, zvedá kaphu, stimuluje měkkost, chutnost, relaxace, uvolnění, jemnost, laskavost, starostlivost, dobrý spánek, PŘÍKLAD: voda olejnaté potraviny, přezrálé hrušky, švestky, vodní melouny.

Tvrdý /K+ V- P-/: snižuje agni, zvyšuje sílu, tvrdost, tuhost, bezcitnost, chamtivost, PŘÍKLAD: kedlubny.

Nepohyblivý /K+ V- P-/: snižuje agni, podporuje stabilitu, způsobuje nadýmání, překážky, oddanost.

Pohyblivý /V+ P+ K-/: zvyšuje agni, podporuje pohyblivost, bez odpočinku, vratkost, nedůvěřivost, přehnanou ostražitost.

Malinký /V+ P+ K-/: zvětšuje agni, lehce pronikne, zvětšuje emoce a pocity.

Obrovitý /K+ V- P-/: snižuje agni, vytváří překážky, otylost, tělnatost.

Neprůhledný temný /K+ V- P-/: snižuje agni, tvoří zlomy, nejasnost, nepřesné vnímání.

Průsvitný jasný /V+ P+ K-/: zvětšuje agni, mírumilovný, izolovaný, odvrácený, rozptýlený.

Příště si shrneme chutě a jejich vliv na náš organizmus.

Připravil: Vladimír Mazal ve spolupráci s Barborou Vojtovou

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.