Recept na podzimní dhal z máslové dýně

Tělo si na podzim a v zimě zaslouží teplé jídlo, které jej prohřívá a dodává mu potřebnou energii. Indický dhal je skvělým řešením jak k obědu tak k večeři. Obědvejte ideálně mezi 12 a 13 hodinou a večeři si dopřejte do 19 hodiny. Přinášíme vám recept na podzimní dhal z máslové dýně.

INGREDIENCE I.:

2 hrnky máslové dýně nakrájené na kostky, 1/4 lžičky kamenné soli, 1/2 lžičky kurkumy, 1 hrnek vařící vody, 1 lžíce oleje nebo ghí, 1 lžíce půlené loupané čočky urid dhal, 1/2 lžičky černých hořčičných semínek, 1/8 hrnku sušeného kokosu

INGREDIENCE II.:

1/4 hrnku quinoy, 1/4 hrnku rýže, špetka kamenné soli, 1/2 lžíce římského kmínu, 1/4 lžičky kurkumy

POSTUP – ČÁST I:

  • Do vroucí vody vhoďte na kostky nakrájenou máslovou dýni, sůl a kurkumu. Přikryjte pokličkou a vařte deset minut. Poté vodu slijte.

  • Ve velké pánvi rozehřejte olej nebo ghí a lehce na něm opečte urid dhal a hořčičná semínka, dokud nezačnou praskat.

  • Přidejte k nim na pánev kokos a několik minut restujte, poté přidejte uvařenou dýni a dvě minuty společně vařte. Takto máte připravený dhal.

POSTUP – ČÁST II:

  • Mezitím si uvařte quinou s rýží. Quinou propláchněte tak, aby z ní tekla čistá voda a vhoďte do hrnce. Přidejte k ní rýži, sůl a dva hrnky vody. Tuto směs přiveďte k varu a poté vařte přikryté ještě dalších patnáct minut. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody.

  • Zatímco se quinoa a rýže vaří, opražte na malé pánvi – po dobu zhruba dvou minut – nasucho kmín a kurkumu. Po dovaření směsi quinoy a rýže opražený kmín s kurkumou přidejte k nim a vše společně promíchejte.

Dhal podávejte na směsi quinoy a rýže a navíc s se zhruba 1,5 hrnkem vařené zeleniny – té, která je vhodná pro období podzimu – období Váty, tedy zvolte například mrkev, špenát či zelené fazolky.

Pro odhad správné velikosti porce vhodné právě pro vás použijte ájurvédský způsob – jako první velikost porce zvolte takovou, která by naplnila vaše obě spojené dlaně.

Poté se posaďte a jezte s plnou pozorností. Důkladně žvýkejte a pokud potřebujete jídlo zapíjet, pak pouze malými doušky teplé vody. Po jídle ještě pět minut seďte a poté – pokud je to možné – se zhruba na deset až patnáct minut běžte projít, abyste podpořili trávení.

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.