Pro harmonii potřebujeme interakci satvy, radžas a tamas. I v rámci jídla.

Výhradně satvická osobnost potřebuje mít partnera osoby radžas. Radžas osobnost by neměla vyhledávat osoby tamas. Naopak tamas osobnost se může harmonizovat působením radžasu nebo satvy. Podobně je to u bylin. Interakce všech prvků se vším je pro naší harmonii klíčová. Jak je tomu u jídla?

Každá existence má 3 základní kvality energetických schopností – triguny, které jsou nutnou součástí přírody ve všem kolem nás, v nás, vzájemně se neruší ani neodporují, jsou ve společné harmonii. Jedna pomáhá druhé při řešení problémů a ve vývoji. Není mezi nimi boj, každá z nich převládá jen po určitou dobu.

Přirozený vývoj v našem vnímatelném světě vede od satvy přes radžas k tamasu, od zrození po rozklad a opět ke zrození, podobně jak dóšy – od kaphy přes pittu po vátu. Přirozeným vývojem živiny je vstup do našeho těla, její přeměna na látky, které tělo potřebuje ke svému životu, až po zakončení trávicího procesu zahuštěním odpadních látek v tlustém střevě. Jak je v tlustém střevě, tak je i v mysli a obráceně. Toto nastavení ovlivňuje i srdce, které čím víc se stane součástí našeho trávicího procesu, tím lépe, protože srdce má svou vlastní chuť, časování, dává všemu nové zkušenosti, pocity. Zní to zvláštně, ale je to tak!

Satva je hlavní kvalitou mysli jako čistota, světlo poznání, harmonie, jako pozitivní láska, vnímavost, inteligence. Celkově očisťuje a uklidňuje.

Radžas je nečistotou v mysli v podobě energie, aktivity, emocí, dráždivosti, neklidu a bolesti. Stimuluje tělo a mysl k akci.

Tamas je zatemněná mysl ve smyslu nečinnost, tmavosti, tuposti, odporu, negace či připoutanosti. Otupuje a oslabuje.

Pro rozvoj osobnosti je třeba následovat satvu, protože pak přichází pravda, spravedlnost, pokora, vývoj všeho dobra. U radžasu převládá síla, prestiž, autorita, touha ovládat. Radžas přináší sílu vedoucí k aktivitě, nemožné se stává možným, nicméně přivádí bolest, která vzniká nezbytnou interakcí s ambicí. Setkáváme se zde jak s poznáním, tak s nevědomostí. Tam, kde dominuje tamas, tam je nesvoboda, strach, deprese, otroctví, zmar a destrukce, ignorance a temnota. Lpěním na svých touhách se dostáváme do tamasu.

Tyto guny mají nejen lidé, ale celá příroda, tedy i rostliny. Satvické rostlinky přinášejí jemné síly, které podporují rozvoj mysli. Slouží k harmonizaci, včetně mezilidských vztahů. Avšak to, co denně prožíváme, tedy stravujeme, vyžaduje využití všech tří gun. Například: výhradně satvická osobnost nemá smysl pro denní realitu, potřebuje mít partnera nebo kolem sebe osoby radžas. Radžas osobnost by neměla vyhledávat osoby tamas. Naopak tamas osobnost se může harmonizovat působením radžasu nebo satvy. Podobně je to u bylin – když je příliš „radžastická“ ve svém působení, přidávají se bylinky s vlastností tamas. Potraviny, např. tvrdý sýr, zmrzlina, několikrát ohřívané jídlo, oschlá zelenina, červené maso, jídlo, které není čerstvé, jsou vlastnosti, kde převládá tamas. Podobně například, česnek, cibule, křen, zázvor jsou radžastické, ale při určité tepelné úpravě již jsou tamas. Vše, co je povahy přírodně sladké je satva, co je nějakým způsobem prohřívající – pálivé, ostré, kyselé, slané – je radžas, co je hořké, svíravé, trpké, nestálé je tamas.

Příště si podrobně popíšeme 20 vlastností gun ve vztahu k jídlu, vč. působení a příkladů.

Připravil: Vladimír Mazal ve spolupráci s Barborou Vojtovou

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.