Tipy na nápoje, které vás zahřejí na podzimních procházkách

Nastalo období, kdy si studený vítr nebere servítky, raní přízemní mrazíky barví zem doběla a my nasazujeme čepice a rukavice, aby nám bylo na procházkách teplo. Pokud patříte mezi ty, kteří si navíc dávají do batohu i něco teplého na pití, pak pro vás máme několik tipů na podzimní nápoje, které vás zahřejí.

Vděčné zlaté mléko

Koření a zase koření. Zejména v chladných dnech dokáže rozehřát, když zvolíte to správné. Příkladem je zlaté mléko, které podnítí váš vnitřní oheň agni a kurkuma posílí obranyschopnost vašeho organizmu.

INGREDIENCE: mletá kurkuma (asi 5 gramů)/ 1 hrnek mléka/ ¼ čajové lžičky mletého chilli/ ¼ čajové lžičky kardamomu/ ¼ čajové lžičky mleté skořice/ čajová lžička medu

POSTUP:

Smíchejte koření a nasypte do mléka, které položíte na plotnu a necháte společně prohřát až do stavu, kdy bude zhruba dvě minuty vařit. Sejměte z plotny a nechte trochu vychladnout, abyste mohli přidat lžičku medu.

NEBO:

Existují směsi, ve kterých je již koření v určitém poměru nakombinované a vám jednoduše stačí přidat jen mléko, popř. navíc tomu ghí či kokosový olej. Vyzkoušejte například Zlaté mléko od GoodWays, kteří směs postavili na bio kurkumě z Indie, bio skořici ze Srí Lanky a černém mletém pepři.

Podzimní punč se sušeným ovocem

Punč je podle klasických receptů alkoholický. My ale nabízíme i variantu bez alkoholu, která je plná ovoce a hřejivého koření.

INGREDIENCE: hrst sušených šípků (mohou být i 2 sáčky šípkového čaje)/ ½ jablka/ ½ pomeranče/ nesířené rozinky/ 4 ks hřebíčku/ 1 ks celé skořice/ 2 ks badyánu/ blanšírované mandle/ med/ hrnek vymačkané šťávy z pomeranče (můžete přidat i grep nebo citrón)

POSTUP:

Uvařte si šípkový čaj. Jakmile budou šípky dostatečně vyluhované, přidejte k nim šťávu z citrusů, hřebíček, skořici, badyán a lehce společně povařte. Mezitím si umyjte jablka a pomeranče, přičemž jablka i se slupkou nakrájejte na kostičky, pomeranč na plátky. Plátek pomeranče, kousky jablek, rozinky a mandle vhoďte do hrníčku a zalijte přes sítko horkým nápojem. Dle potřeby doslaďte medem nebo třtinovým cukrem.

NEBO:

Pokud nemáte čas na přípravu, pak si kupte již hotovou směs na punč, kterou jen přidáte do černého nebo šípkového čaje a společně povaříte. Existují nápadité směsi, které jsou kromě klasických ingrediencí obohaceny navíc o sušené švestky a protizánětlivý kardamom.

Chai latte s kardamomem

Čaj s mlékem připomíná chuť Indie nebo Anglie, ne každý je příznivcem tohoto nápoje. Ale když mu jednou podlehnete, není prý cesty zpět. Navíc, když přidáte lahodný kardamom.

INGREDIENCE: ½ lžičky kardamomu/ 10 ks hřebíčků/ kousek zázvoru (nebo ½ lžičky sušeného)/ 3 ks celé skořice/ 4 ks badyánu/ ½ lžičky muškátového oříšku/ 4 kuličky pepře/ černý čaj (ideálně sypaný)/ mléko

POSTUP:

Do hrnečku nasypte veškeré koření, přidejte hrníček vody a společně přiveďte k varu a nechte přibližně pět minut probublávat. Poté do vody vložte sítko s černým sypaným čajem a nechte chvíli louhovat, přidejte hrneček plnotučného mléka a společně nechte přejít varem. Poté vše přelijte přes sítko do termohrnečků nebo do termosky a můžete se vydat na cestu. Podle chuti doslaďte medem.

Vyhněte se levným termoskám, které často propouští tekutinu a navíc do nápoje mohou přenést nežádoucí látky z plastu (BPA). Pokud jste navíc příznivci ekologických řešení, nápaditých designů a jednoduchosti, pak zkuste například skleněný termo infuzér s odnímatelným nerezovým sítkem, do kterého si můžete operativně vkládat bylinky, koření, sypaný čaj a kreativně si s nápojem hrát. Sklo navíc nechytá žádný odér, takže si bez obav do termosky nalijete kávu, svařené víno nebo zázvorový čaj, aniž byste poznali, co v ní bylo předchozí den. Takovým chytrým parťákem do batohu může být například GoodGlass Thermo, multifunkční termoska s bambusovým víčkem, nerezovým sítkem a dvojitou skleněnou stěnou. Líbí se nám, že jde o zero-waste produkt inspirovaný skandinávským stylem a je šetrný pro člověka i naši planetu. Takže nyní už nezbývá nic jiného, než si podle nálady namíchat horký nápoj a vyrazit do barevné podzimní krajiny.

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.