Základní rozdělení chutí z pohledu ájurvédy

Vše souvisí se vším a potrava je naším palivem i lékem. To, co tělu dáme, nám jednou vrátí. Ale dávat mu „to správné“ není jen tak. V ájurvédě napoví naše osobní kostituce dle dominantních dóš. Chcete se vyznat v rozdělení chutí dle ájuvédy? Pak je tento díl právě pro vás.

Klasifikaci potravy podle šesti chutí, které se podílejí na trávicím procesu pravděpodobně dobře znáte. Jde o chuť sladkou, slanou, kyselou, ostrou, svíravou neboli trpkou a hořkou. Ty jsou dále rozčleněny dle toho, v jakých oblastech našeho těla působí a jak se tam projevují:

  • Ras – chuť s omezením účinku pouze na jazyk.
  • Virja – chuť s účinkem na žaludek. A to buď s oteplujícím vlivem (ostrá, slaná, kyselá) nebo s ochlazujícím (sladká trpká, hořká).
  • Vipák – chuť působící po strávení živin v oblasti střev, která se ve výsledku jeví našemu tělu jako chuť sladká, kyselá, nebo pálivá.
  • Prabhav – chuť s nespecifickým účinkem na náš organismus, který se nedá nijak logicky odvodit.

Další úhel pohledu, ze kterého na chutě nahlížet, jsou tři guny. Čili tři základních kvality energetických schopností, každé existence. Jsou ve všem, tedy i v každém z nás, obsaženy všechny tři. Souvisí s těmito chutěmi:

  • Sattva (dobro/ čistota/ stabilita – léčivé, harmonizační) – je vlastností chutě sladké.
  • Radžas (vášeň/ činorodost – aktivní, prudké) – je vlastností chutě slané, kyselé a ostré.
  • Tamas (nevědomost/ otupělost – líné, pomalé, staré) – je vlastností chutě trpké a hořké.

Pokud se podíváme na chutě z pohledu dvaceti protichůdných vlastností – gun, které jsou kvalitami látek, osob, aktivit a právě i jídla, a které by se měly vzájemně vyvažovat či si odlehčovat, pak v této souvislosti existuje:

  • Guna těžká – je vlastností chutě sladké a slané.
  • Guna lehká – je vlastností chutě hořké a ostré.

Ze tří gun vzniká pět základních elementů (pančmahabut). Je to éter, vzduch, oheň, voda a zem. Jak jsou propojeny s chutěmi?

  • Éter a vzduch – jsou v rovnováze, je vlastností chutě hořké.
  • Oheň a vzduch – s převládajícím ohněm, je vlastností chutě ostré.
  • Oheň a voda – s převládajícím ohněm, je vlastností chutě kyselé.
  • Zem a oheň – s převládající zemí, je vlastností chutě slané.
  • Vzduch a zem – s převládajícím vzduchem, je vlastností chutě trpké.
  • Voda a zem – jsou v rovnováze, je vlastností chutě sladké.

Každý z těchto pěti prvků, má specifický vztah ke třem dóšám. A právě tyto tři bioenergetické systémy jsou tvořeny: Váta (z prvků éter a vzduch), Pitta (z prvků oheň a vzduch, v některých spisech se uvádí pouze oheň) a Kapha (z prvků voda a zem) z nichž:

  • Váta – je vlastností chutě hořké.
  • Váta kapha s převládající vátou – je vlastností chutě trpké.
  • Pitta váta s převládající pittou – je vlastností chutě ostré.
  • Pitta kafa s převládající pittou – je vlastností chutě kyselé.
  • Kapha pitta s převládající kaphou – je vlastností chutě slané.
  • Kapha – je vlastností chutě sladké.

Vliv potraviny, léčiv nebo jiné materie na organizmus se odvozuje z toho, co uvnitř, z těchto výše uvedených skupin vlastností, je nejvýraznější. Uveďme si několik příkladů.

MLÉKO:

  • Guna – je těžká, tučná zvyšuje kaphu.
  • Rása – chuť je sladká zvyšuje kaphu, tlumí vátu a pittu.
  • Vipák – pachuť je též sladká se stejným působením.
  • Virja – je chladivá, zvyšuje kaphu zklidňuje pittu.

GHÍ je z hlediska kvalifikace ve všem stejné jako mléko, až na to, že povzbuzuje agni – vnitřní oheň čili naše zažívání a díky tomu není tak těžké. Co se týče RYB, ty jsou z hlediska kvalifikace také ve všem stejné jako mléko, až na to, že jsou zahřívající, což je v tomto případě onen výše uvedený nespecifický účinek. Navíc nejsou tak těžké jako mléko. Čerstvý zázvor – rása je ostrá, ale vipák sladký, takže se sice povzbuzuje zažívací síla, ale nezvedá se pitta.

 

Příště si ve vztahu k jídlu podrobně rozebereme tři základní kvality energetických schopností – tri guny.

Připravil: Vladimír Mazal ve spolupráci s Barborou Vojtovou

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.