Klasifikace přijímané potravy z hlediska ájurvédy

Protože ájurvéda je celostní medicína, potravou se myslí potrava těla i ducha a to u všech existencí. V tomto malém seriálu se zaměříme na klasifikaci potravy dle různých souvislostí, protože vše souvisí se vším. Obzvláště v ájurvédě.

Ájurvéda klade mimo jiné velký důraz na kvalitu jídla. Ta je ovlivněna i atmosférou kuchyně a pocity kuchaře. Ájurvéda rozděluje potraviny ne dle toho, zda nám chutnají nebo ne, ale dle Ras, což jsou chutě, které rozezná náš jazyk. Při pozorném vnímání, dle chuťových pohárků na jazyce, si tělo samo určuje momentálně vhodný poměr chutí a tedy vyváženost stravy, kterou si my – dle těchto ukazatelů – upravujeme vhodným kořením. A právě z toho vychází ájurvéda. Jsme-li v harmonii, máme v létě chuť na ostré (v těle je v té době nejmenší trávicí oheň = agni), zatímco v zimě na sladké (tehdy je na nejvyšším stupni náš trávicí oheň).

Vyvážená strava by měla obsahovat všech šest chutí – sladkou, slanou, kyselou, ostrou, trpkou a hořkou. Pořadí chutí je takové, jak postupně probíhá trávicí proces našeho těla. Nejhůře stravitelnou je složka potravy s chutí sladkou, nejlehčeji stravitelnou je složka, kde převládá naopak chuť hořká. Každá z chutí má vlastnosti kombinací dvou z pěti základních prvků ájurvédy, které jsou součástí tří bioenergetických systémů: Váta, Pitta a Kapha. Čím více chutí určitá potravina/ rostlinka/ koření nabízí, tím je cennější pro lidský organismus. Popis všech vlastností chutí a jejich účinků (i na tělesné tkáně) lze nalézt v těch publikacích ájurvédské literatury, které vycházejí ze spisů staroindických véd Čaraka Samhitá.

Ájurvéda nic nezakazuje, ájurvéda pozoruje a na základě pozorování popisuje vlastnosti všeho živého.

Vše začíná na jazyku

Pro posouzení a následné zařazení jakékoliv substance – tedy i potravy – je v ájurvédě určujících pět skupin vztahujících se k šesti chutím jako součástem trávicího procesu. Přičemž vše začíná na jazyku! Jazyk má rozložené chuťové pohárky právě dle uvedených šesti chutí. Na špičce je oblast detekující sladkou chuť, dále na obou bocích, okrajích, kyselou chuť, blíže k prostředku pálivou chuť, za středem směrem dozadu hořkou chuť, po obou jejích stranách slanou a zcela vzadu je alokována chuť svíravá.

A právě díky rozložení těchto chuťových pohárků, bychom stravu měli umět dotvářet neustálým ochutnáváním při přípravě tak, aby měla co nejvíce popisovaných chutí. Čili aby naše strava obsahovala všech pět prvků. Náš organismus pak v každé takto připravené stravě najde vše potřebné pro svou výživu. Tím pádem nám poté nevzniká disbalance ve smyslu, že máme chuť „na chuť“, která ve stravě chyběla. Jistě znáte ten pocit chuti na sladké po slaném obědě. To je způsobeno právě nezastoupením všech chutí (v tomto případě chuti sladké) v naší potravě. Každý ájurvédský kuchař si tyto souvislosti uvědomuje a pracuje podle toho.

V příštím díle si podrobně popíšeme rozdělení na jednotlivé skupiny.

Připravil: Vladimír Mazal ve spolupráci s Barborou Vojtovou

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.