Mé kuchařky jsou z 90% veganské

Petr Klíma je autorem blogu greenwayfood.cz, fotograf a šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life. Specializuje se na pestrou a zdravou kuchyni z rostlinných zdrojů, kterou představuje také v podobě knih. Po Zeleninové a Luštěninové kuchařce mu nedávno vyšla Obilovinová. Nejen o ní jsme si s Petrem povídali.

Máte za sebou vydání Zeleninové a Luštěninové kuchařky, nyní jste dokončil Obilovinovou. Měl jste na začátku tuto posloupnost v hlavě? A jaká z kuchařek pro vás byla nejtěžším oříškem a proč?

Zeleninu miluji a velice často používám v kuchyni jak v restauraci, tak i doma, a proto možná byla volbou při výběru tématu první kuchařky, cíleně rozdělená na roční období. S touto knihou vždy sáhnete v ten správný čas po určitém druhu zeleniny. Luštěniny se nabízely kvůli tomu, že ne příliš často jsou u nás používané, a tak jsem chtěl toto téma více pro čtenáře poodkrýt. Tato kniha mi dala hodně práce, v objevování nových luštěnin, navíc byla obohacena o kapitoly známých a méně známých druzích zeleniny, kniha se myslím hodně povedla, paradoxně ne každý luštěninám fandí, takže je pro užší skupinu čtenářů. Obilovinová kuchařka uzavírá výživový kruh v podobě zdravých a významných rostlinných surovin – bílkovin, opět velice pěkné grafické dílo, myslím.

Co může čtenář v Obilovinové kuchařce očekávat, člověk si na první dobrou v souvislosti s obilovinami vybaví pečivo, obilné zrno, lepek a narůstající intolerance na něj.

Kniha se zaměřuje na poměrně širší druhy obilovin a pseudoobilovin, třeba pšenice je jen jedna z mála surovin, se kterou se v knize setkáte. Naučíte se bravurně využít velice zdravé jáhly, výtečnou pohanku – jak v polévce, tak i v salátu, oves s ječmenem a žitem, rýži několika druhů, kukuřici, ale také quinou, čirok nebo třeba amarant. Stále tak jako u dvou předešlých knih (Zeleninová a Lušteninová kuchařka), je podstatou zdravá a nápaditá veganská strava inspirovaná českou, ale i mezinárodní kuchyní. Kromě samotných pokrmů se dozvíte výživové hodnoty obilovin, jejich skladovaní, ale také jejich historický původ.

Mám radost, že se v našich jídelníčcích opět začínají objevovat pseudoobiloviny, ze kterých vařily naše babičky. Proč myslíte, že došlo k jejich útlumu a jaké jsou jejich výhody?

Myslím, že tento problém přišel ze západu. Začali jsme více tíhnou právě k již zmiňované nezdravé fastfoodové stravě, kterému dominují přílohy jako jsou hranolky, pečené brambory, pizza, bílá rýže, smažená jídla atd. Taková jídla jsou velice návyková a chutnají o něco lépe než racionální pokrmy a možná proto jsme přestali jíst jáhly, pohanku a klasická obilná zrna, která byla dříve ve stravě našich předků dominantou. Moje kuchařka poukazuje na to, že jídla z obilovin mohou být velice chutná a hlavně dodávají tělu potřebné živiny.

Proč podle vás tak radikálně přibývá lidí s intolerancemi na potraviny – hlavně na laktózu a lepek – a lidí s potravinovými alergiemi?

Těžko říct, jeden z důvodu můžou být konvenční potraviny, které obsahují velké množství chemie a zbytečně přidaných umělých dochucovadel. Nevědomky tak do sebe skrze jídlo dodáváme obrovský chemický koktejl. Částečně hraje role dědičnost po rodičích, ale také špatný životní styl spojený s nezdravou fastfoodovou stravou, stresem, kouřením nebo užívání drog, všechny tyto faktory oslabují naši imunitu, což může vést k podobným problémům.

Jste již dlouho šéfkuchařem oblíbené dejvické restaurace Country Life, která je propojena s obchodem. Můžete za dobu svého působení popsat vývoj ve spotřebním chování a vnímání zdravého jídla u vašich zákazníků?

Za posledních více než deset let, co se v tomto prostředí pohybuji, jsem sledoval ve zdravé výživě obrovský boom. Mnoho lidí si začalo uvědomovat, že by měli více myslet na to co jedí, a proto začali zařazovat potraviny, které byli dříve pouze ve zdravých výživách. Dnes koupíte pohanku a jáhly všude, trh je přesycen drahými superpotravinami, ale myslím že bychom také měli myslet na ekologickou stopu potravin. A právě v této souvislosti se nabízí evropské suroviny, přesně ty co používaly naše babičky.

Vaše kuchařky jsou kompletně vegetariánské, ale z velké části také veganské. Jaká je míra zastoupení veganských receptů v Obilovinové kuchařce?

Všechny tři kuchařky jsou z devadesáti procent veganské, velice zřídka najdete ve sladkých receptech či dresinku med, který mám z velice dobrého osvědčeného zdroje a nedám na něj dopustit. Myslím si, že med je stále lepší alternativa slazení než používání vysoce průmyslově zapracovaných sirupů. Jinak v receptech nenajdete žádné máslo, jediné vejce, natož maso, takže i vegani budou schopni nasávat nekonečnou inspiraci.

Můžete prozradit tři pokrmy z kuchařky, které můžete uvařit své rodině kdykoli a vždy se po nich doslova zapráší?

Pro podzimní dny se určitě hodí vyzkoušet noky nebo halušky z pohankové mouky, nevšední recept na vydatný salát z kamutu s pečenými batáty a marinovanými houbami shitake, nabízí se i uzená kroupová polévka a v neděli si můžete vyzkoušet upéct datlovou bábovku s mákem nebo třeba Sakrajdu s povidly.

Jaké jsou vaše další plány – můžeme se těšit na nějaký váš připravovaný projekt či další knihu receptů a o čem bude?

Momentálně se budu věnovat akcím, kde představuji svoje knihy, vařím před lidmi zdravé a dobré jídlo, ale také spolupracím s firmami, které mě touto cestou podporují. V hlavě mám pár dalších nápadů o čem psát, nechávám si na to však delší dobu, aby bylo dílo ze všech stran dokonalé, takže se nechte opět překvapit.

Kuchařky vydává nakladatelství Smart Press, k dostání ZDE

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.