Posilujte imunitu nápoji dle ájurvédských zkušeností

Chladné dny a deštivé počasí evokují příchod podzimu a s ním i potřebu posilovat imunitu. Nejen kvůli nejasnému vývoji koronaviru. Zkuste se zaměřit na staletí ověřené ájurvédské nápoje, které si můžete připravit i sami doma.

Směs angreštu, kurkumy a medu

Pokud ještě máte na zahradě angrešt nebo jste si jej uložili do mrazáku, pak vězte, že disponujete „perlou“ na imunitu. Angrešt je totiž velmi bohatý na vitamín C a na antioxidanty, které mohou být výjimečně užitečné při udržování správné imunity, protože dokáží snižovat tak zvaný „oxidační stres“ v těle. Studie zjistily, že plody angreštu mohou zvýšit tvorbu protilátek a imunitně regulační funkci bílých krvinek. Plody angreštu je nejlepší jíst každé ráno na lačno nebo si z nich připravit šťávu. Do té vždy navíc přidejte špetku práškové kurkumy a v případě nutnosti doslaďte medem.

Směs giloy, kurkumy a medu

Giloy (v hindštině Gulancha, v sanskrtu Guduchi nebo Amritavalli) je popínavá rostlina se srdčitými listy, která působí jako vysoce účinný antioxidant. Používá se pro prevenci mnoha nemocí, a proto je často aplikovanou rostlinou v tradiční ájurvédské medicíně. Pokud se k této rostlině dostanete, pak použijte čerstvý stonek, který nakrájejte na kousky a uvařte v hliněné nádobě asi ve třech sklenicích vody. Směs se pak musí nechat přes noc vychladnout. Druhý den ráno lze části stonku vymačkat a vyhodit, přičemž zůstane odvar, který lze popíjet s medem a se špetkou kurkumového prášku.

Směs medu, limety a listů moringy

Listy moringy jsou bohatým zdrojem minerálních látek jako je železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitaminy A, C, B1 či B2. Pokud se dostanete k čerstvé morince, pak půl šálku listů rozemelte s jedním šálkem přefiltrované vody a přidejte 30 ml limetkové šťávy a med. Pravidelné užívání této směsi odstraňuje toxiny a snižuje účinek volných radikálů v organizmu. Díky tomu může zabránit vzniku rakoviny a kromě toho zvýšuje sexuální apetit u mužů. Působí také jako neurotonikum.

Zázvorovo-koriandrový čaj

Zázvor je velmi oblíbený jako domácí lék na problémy spojené s trávením, ale i jako posilovač imunity. Je schopen zabránit také horečkám způsobenými viry. V tradiční medicíně se zázvor vaří ve vodě s několika semeny koriandru – i ten působí jako antioxidant. Na závěr přidejte med, ale až v situaci, kdy nápoj trochu vychladne.

Směs aloe vera s giloy a ashwagandhou

Aloe vera působí nejen na posílení imunity, ale také pomáhá tělu ztracenou imunitu znovu získat zpět v důsledku dlouhodobého užívání steroidů, antibiotik nebo léků proti bolesti. Smíchejte asi 60 ml výtažku z aloe vera a giloy s 5ti gramy prášku z kořene aswagandhy, vitánie či indického ženšenu, jak je tato rostlina také nazývána. Tato pitná kúra by měla být dlouhodobá, aby se dostavil požadovaný účinek. Extrakt z aloe vera získáte horkým prohřátím dužnatých listů a jejich následným vymačkáním. Finální extrakt můžete přefiltrovat pomocí plátna.

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.