3 fantastické ájurvédské recepty od Martiny Ziskové

Přinášíme vám tři ájurvédské recepty od Martiny Ziskové z její výjimečné knihy „V ájurvédské kuchyni“ (přečtěte si také rozhovor ZDE). Recepty jsou navíc doplněné o autorčiny praktické poznámky, které odhalují často překvapivé souvislosti. Tak dobrou chuť!

Mrkvová rájta

INGREDIENCE: 1 šálek nastrouhaných čerstvých mrkví/ ½ zelené čili papričky, jemně nakrájené/ 2 lžíce ghí/ ½ lžičky černých hořčičných semínek/ ½ lžičky kumínových semínek/ špetka hingu/ 1 hrst čerstvého nakrájeného koriandru/ 1 šálek bílého jogurtu/ ¼ lžičky soli

POSTUP: Mrkve omyjeme, nastrouháme a smícháme s jogurtem. Na pánvičce rozpálíme ghí, přidáme hořčičná semínka, kumínová semínka a hing. Mícháme do té doby, než semínka začnou skákat na pánvi. Pak přidáme čili a koriandr. Odstraníme z ohně. Smícháme koření a sůl a přidáme do směsi mrkev a jogurt. A rájta je hotová!

POZNÁMKA AUTORKY: Tato rájta zní velmi jednoduše a ne příliš atraktivně, přitom je překvapivě chutná a sofistikovaná. Již kombinace mrkve a jogurtu je protikladná a ne moc dobrá pro trávení. Nicméně přidání upraženého koření, zejména hingu, zásadně obrací stravitelnost celé směsi. Totéž platí pro další protiklad, který představuje čili a koriandr. Můžeme tedy říci, že tato rájta je založena na protikladech, které si díky koření našly cestu, jak se zharmonizovat. Výsledná rájta působí jako balzám na trávení. U těch, co mají potíže strávit luštěniny či některou zeleninu, tento problém výrazně mírní nebo přímo odstraňuje. Vhodné pro všechny dóšické typy, u pitty v menším množství, i když těm obvykle hodně chutná.

Jablečné laddú

INGREDIENCE: 2 menší sladká jablka/ ghí/ 4 ks hřebíčku/ 2–4 lžíce cukru/ voda/ vanilka/ skořice/ kardamom/ 1 miska semoliny

POSTUP: Dvě menší šťavnatá jablka nastrouháme se slupkou na jemném struhadle (pokud je slupka pěkná a tenká, pokud ne, jablka oloupeme). V hrnci rozpustíme cca 1 lžíci ghí, rozdrcený hřebíček (cca 4 ks), nastrouhaná jablka, která podle šťavnatosti buď trochu podlijeme vodou či nikoliv. Podle sladkosti jablek vsypeme cukr (2 až 4 lžíce), přidáme špetku vanilky a skořice, povaříme do změknutí, až se voda vyvaří. Necháme vychladnout. V jiném hrnci rozpustíme cca 1 lžíci ghí, vmícháme do ní misku semoliny a opražíme do zlatova. Necháme vychladnout, přidáme sypaný kardamom. Do vychlazeného hrnce se semolinou vložíme vychlazená jablka, dobře zamícháme a začneme tvarovat kuličky. Z výše uvedeného množství je možné vytvořit cca 20 středně malých kuliček, které necháme odležet v lednici. Jíme vychlazené a vláčné.

POZNÁMKA AUTORKY: Mimořádně tvořivý a novátorský recept na přípravu klasických laddú, ovšem s variantou jablek. Jak již bylo zmíněno, jablka jsou český evergreen, laddú zase indický, a tak dohromady tvoří novou, lehčeji stravitelnou počeštělou variantu indické klasiky. I ájurvéda si mne ruce, neb jablka a semolina bez cukru jsou lehce stravitelné. Jsem přesvědčená, že tímto speciálním laddú uctíme nejen lidi, ale i bohy…

Míchané zeleninové sabdží

INGREDIENCE: 4 šálky nakrájené zeleniny (paprika, fazole, cuketa atd.)/ 2 lžíce ghí / ½ lžičky kumínových semínek/ ½ lžičky černých hořčičných semínek/ ¼ lžičky adžvajnu, ½ lžičky masály, ¼ lžičky kurkumy/ špetka hingu/ ¼ lžičky soli

POSTUP: Nakrájejte zeleninu na přibližně stejně velké kousky. V pánvi rozhřejte ghí, přidejte kumín, hořčici, adžvajn a hing. Poté, co semínka začnou skákat, přidejte masálu a kurkumu. Briskně zamíchejte a přidejte zeleninu a sůl. Promíchejte zeleninu v koření. Snižte oheň a nechte vařit přibližně 5 minut, poté promíchejte. Po dalších asi 15 minutách, či když je zelenina měkčí, je sabdží hotové.

POZNÁMKA AUTORKY: Toto sábdží představuje klasický postup přípravy zeleninových jídel. V podstatě se jedná o opražení zeleniny na koření. U jednotlivých sabdží se liší koření, tedy kdy, které a jak se přidává, v jakém množství a s jakou zeleninou se kombinuje. Zelenina převládá sezonní, ta, co je obvykle dobře dostupná či vypěstovaná nebo se míchá podle účinků tak, aby se například plynotvorná zelenina smíchala s neplynotvornou a tím se tato vlastnost neutralizovala. Dále se toho dosahuje vhodnou kombinací koření. A tak jsou varianty nekonečné, podle možností, chuti a momentální či dlouhodobé potřeby strávníků.

Tyto a další recepty – včetně souvislostí ájurvédského vaření – najdete v knize V ájurvédské kuchyni, kterou seženete na e-shopu nakladatelství Smart Press – PŘÍMO ZDE

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.