Ájurvédské stravování v běžném životě – 10 tipů

Řada lidí si myslí, že žít a stravovat se dle principů ájurvédy musí být velmi složité a neslučitelné s běžným evropským způsobem života. Přitom stačí několik jednoduchých pravidel, se kterými si vystačíte. A které většinou už sami znáte. Tak jen pro připomenutí přinášíme deset tipů.

Žít podle principů ájurvédy je o tom znát svoji tělesnou konstituci a té přizpůsobit životní styl. Ájurvédská strava neznamená nezbytnost indického koření. Stačí se jen na každé jídlo podívat z trochu jiného úhlu pohledu, ať už jde o italské těstoviny nebo české tradiční speciality.

Následující tipy odpovídají základním principům ájurvédského stravování a vlastně platí pro zdravý životní styl obecně. Pomáhají nám optimalizovat energetickou rovnováhu, posilovat trávicí oheň (agni) a více si jídlo vychutnávat.

1. Jezte jen tehdy, když máte hlad a vaše tělo předcházející jídlo již strávilo. Hlad je dobrým signálem toho, že náš metabolismus, naše agni, dobře pracuje. Bohužel mu časem zapomínáme naslouchat. Jídlo by mělo být v žaludku zcela zpracováno, než sníte něco „nového“. Protože jinak se strávená a nestrávená potrava mísí, což znamená, že i strávená část se začne trávit opakovaně s tou, která strávená není. To nás stojí energii navíc a celkově nás zpomaluje.

2. Snídejte jen tehdy, když máte opravdu hlad. Do té doby pijte alespoň zázvorový čaj nebo zázvorovou vodu. Mějte však s sebou vždy kousek ovoce pro případ, že by vás hlad náhle přepadnul.

3. Během dne pijte mezi jídly, nikoli zároveň s nimi, hodně vody. Tělo ji potřebuje hlavně ráno. Volte vodu nesladkou a neperlivou. Minimální množství, které byste měli tělu dát je 1,5 litru. Myslete na to, že káva a černý čaj vodu berou, nikoli dodávají. Vždy tedy takové nápoje doplňte alespoň stejným množstvím vody. Dostatek vody snižuje chuť na jídlo a podporuje soustředění.

4. Jak již bylo zmíněno, nepijte nic bezprostředně před jídlem a po něm. Sklenice vody před jídlem na zahnání hladu našemu trávení zkrátka neprospívá, oslabuje trávicí šťávy a tím i sílu trávení.

5. Pokud je to možné, jezte oběd vždy teplý. Pokud nemáte na pracovišti takovou možnost, řešením může být teplý zeleninový vývar, ideálně v bio kvalitě, a k tomu zakousněte poctivý kus chleba. Na jídlo mějte čas a jezte mimo svůj pracovní stůl.

6. Jezte v tichosti a důkladně žvýkejte. Dokážete se soustředit na jídlo? Řada lidí ne. Kouká u toho do počítače, do mobilu, na televizi. Zkuste si uvědomit, jaké má jídlo barvy a strukturu. Pak se přestávka na oběd stává skutečnou relaxací a také cvičením pozornosti. Uvolněná atmosféra a důkladné žvýkání podporují správný metabolismus. Naopak neklid, stres a hněv blokují trávení.

7. Nechte si v žaludku vždy trochu volného místa. Žaludek totiž potřebuje prostor a vzduch, aby mohl správně pracovat a trávit. Zkuste si při jídle uvědomit, kdy už nemáte hlad. Mějte na paměti, že pocit plnosti se dostaví vždy až po dvaceti minutách. Není to jednoduché, vyžaduje to dobrý instinkt, ale vyzkoušejte to. Odměnou vám bude více energie namísto odpoledního útlumu!

8. Po jídle zůstaňte ještě na chvíli sedět, aby se mohlo v klidu nastartovat trávení.

9. Omezte svačiny, pokud tělo vysloveně nekřičí hladem. Narušují totiž trávení, čili spalování hlavních jídel.

10. Pro některé je káva samozřejmou součástí jídelní pauzy. Pokud se toho nedokážete vzdát, pak zvolte kávu bez mléka. Mléko totiž s kyselými a slanými potravinami tvoří protichůdnou kombinaci. Nahraďte tedy cappuccino nebo latte macchiato raději černou kávou, espressem bez mléka či čajem.

Ájurvéda je ale velmi vstřícná ve vztahu ke změnám. Nic nenařizuje, nechce to hned a nechce toho mnoho. Respektive nežádá nic, je jen na vás, zda si k jejím principům dospějete. Ideálně po malých krůčcích a z vlastního přesvědčení. Zkuste tedy zařazovat změny postupně a pozorujte na sobě, co s vámi dělají. Zároveň nic nefunguje stejně na všechy, takže ať si vaše tělo a mysl vybere to, co je jim sympatické a dělá dobře. Hlavně žádný stres… Zvolte si na začátek třeba jen jeden tip a ten zkuste uplatňovat během následujících tří dnů. První tři dny jsou rozhodující pro to, zda změnu skutečně uvedeme v život nebo ne.

Aby se změna stala trvalou – a tedy i novým návykem – měla by se provádět každý den po dobu nejméně 21 dní, ideálně 42 dní. Tak dlouho totiž z ájurvédského pohledu trvá přeměna metabolismu. Tak dlouho trvá, než se naše jídlo nebo tento nový zvyk „stane“ tělem a krví. Důležité je zvážit, proč chcete něco změnit. Možná proto, že chcete mít více energie? Pokud vytrváte, měli byste se za to třeba i odměnit. Masáž? Kino? Nová kniha? To už necháme na vás…

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.