Příběh elixíru mládí – ájurvédské marmelády Čavanpraš

Říká se jí „elixír mládí“ – ájurvédská marmeláda Čavanpraš vychází z legendy, která předznamenala její účinky. Krásu těla, zdraví organismu a nálož energie. Více o tomto ájurvédském zázraku s naším průvodcem světem ájurvédy – Vladimírem Mazalem.

Úvodem bych chtěl poznamenat, že v ájurvédské medicíně lékaři, na základě svých zkušeností, kombinovali různé byliny v práškové podobě, ghí, kokosový olej, koření, med i různé minerály jako zlato, stříbro i diamantový prach. Vše za účelem výroby směsí, které byly vysoce účinné při léčbě závažných onemocnění. Například bylinné směsi s diamantovým prachem se dodnes používají při rakovině, při vleklých poruchách psychiky a jiných nemocech. Zkrátka v případě, kde samotné byliny nezabírají, zejména v některých klášterních lékárnách v Indii i na Dálném východě.

V ájurvédské farmakologii byla dříve i nauka o kovech a o jejich zpracování předmětem zkoumání. Klasická medicína oficiálně léčebné účinky kovů neuznává, vyjma aplikací s ionty stříbra. I proto se v současné ájurvédské medicíně tento obor již nevyučuje. Pro kosmetické účely se dodnes vyrábí například mast Herbomineral, kde jsou základem byliny a minerály, pro denní hygienu zase zubní prášek Paras. V ájurvédských masážích jsou to olejové bylinné směsi, kde je základem ghí nebo sezamový či kokosový olej, ale také balzámy, kde figuruje opět ghí nebo kokosový olej a kafr.

Pro celkové posílení a výživu organismu je stále aktuální přípravek Čavanpraš, jehož výroba začíná podobně jako u klasické marmelády, vařením ovoce indického angreštu a pak postupným přidáváním, za stálého tepelného zpracování, dalších ingrediencí v rozemletém stavu. Tento bylinný přípravek, kterému se říká také ájurvédská marmeláda či elixír mládí, je součástí rasajány – omlazovací regenerační kůry. Obsahuje 48 himalájských bylin, kde základem je ovoce Amalaki (největší přírodní zdroj vitamínu C), dále ghí (má konzervační účinky a posiluje léčebné složky přípravku), med a přírodní surový cukr (přírodní cukr má chladivé účinky) a důležité minerály, které podporují stavbu tkání. Čavanpraš je dodnes vyráběn dle více než čtyř tisíce let staré nezměněné ájurvédské receptury. Jeden z nejkvalitnějších produktů pochází z kolébky ájurvédy Keraly a patří mezi osvědčené, vyzkoušené výrobky. Zejména v Indii je velmi populární, nejsou v něm chemické konzervanty a nepřevládá v něm cukr. Má dle principů ájurvédy všechny chutě s lehkou, kořeněnou ostrostí dlouhého pepře, pozitivně ladící všechny smysly.

Legenda o Čavanovi

Legenda vypráví o neduživém světci Čavanovi, který tak dlouho meditoval bez hnutí, až byl celý pokryt hlínou tak, že mu probleskovali jen oči. Královská dcera, která jej náhodně na procházce objevila, po zhlédnutí dvou zářících bodů, ze zvědavosti do nich píchla trnem, až z nich vytryskla krev. Světec v návalu zlosti přivolal na jejího královského otce kletbu. Král, když se to dověděl, vydal se za stárnoucím světcem pro odpuštění. Světec mu odpustil, ale za podmínky, že mu dá svou dceru za ženu. Tak se i stalo. Po nějaké době do světcova domku přišla dvojice božských lékařů, dvojčata Ašvini a Kumára a ti mu podali zázračný lék, který světci vrátil mladost, sílu a krásu. Žil pak dlouhý život plný radosti. A tak byl tento lék na počest tohoto světce nazván ČAVANPRAŠ. O jeho obdivuhodných účincích se zmiňují ve svých spisech významní ájurvédští lékaři již v prvním století našeho letopočtu.

Účinky prověřené staletími
  • při dýchacích problémech
  • při chorobách kardiovaskulární soustavy, harmonizuje srdeční funkce, čistí krev
  • jako sexuální tonikum a při celkové vyčerpanosti a zchátralosti
  • při problémech s metabolismem, podporuje natrávení potravy a vstřebávání živin
  • výživa pro děti
  • pro zlepšení paměti, pro lepší koordinaci, vyživuje paměťové buňky
  • pro zlepšení stavu pokožky
  • celkově posiluje organismus tedy i imunitu
  • při chudokrevnosti a podvýživě
  • má výrazné antiparazitické účinky
  • vhodný jako prevence při osteroporóze, zvyšuje vstřebávání vápníku
  • při horečnatých stavech, otocích a bolestech
  • při podrážděném tračníku
  • při redukci negativních účinků chemických léků
  • je to přírodní antioxidant, protože je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů
  • při depresích a strachu
  • je vhodné jeho pravidelné používání

Jde především o komplexní doplněk stravy, kde každá bylinka, plod ovoce, koření, kůra, ghí jako nosič i konzervant a přírodní cukr má své pozitivní účinky na organismus, které se násobí jejich harmonickým složením. Není vhodný při cukrovce, nadváze a vysokém krevním tlaku. Z mých zkušeností se osvědčil při onemocnění horních dýchacích cest (2x denně polévková lžíce) a jako prevence proti různým infekčním onemocněním při pravidelném nejlépe denním užívání od podzimu do jara. Též se mi jeví vhodný jako potravinový doplněk pro posílení a výživu organismu při rakovině.

Více o Vladimíru Mazalovi a jeho ájurvédských projektech s ájurvédským eshopem – včetně Čavanpraše – ZDE

Připravila Barbora Vojtová a Vladimír Mazal

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.