Moje cesta k ájurvédě a vtipným kaším

Používám ájurvédu, abych ukázala spojení chutí s našimi prožitky, fyzickým i psychickým stavem našeho těla,“ říká foodblogerka, průvodkyně vědomou výživou těla i duše a propagátorka ájurvédy Věra Strnadová, která v rámci své edice Jídlo jako lék vydala úspěšnou knihu Vtipné kaše. Najdete v ní výživové souvislosti na pozadí ájurvédy a také řadu receptů na sladké i slané kaše. Dva z nich vám přinášíme!

Jak spolu souvisí ájurvéda a kaše?

Podle mě jsou kaše svým způsobem nedílnou součástí stravování podle ájurvédy. Stačí si vzpomenout na kičadi nebo dhál. Kaše nemusí být nutně jen sladká ovesná či krupičná, což v knížce konec konců dokazuji. Uvaříte-li kaši z luštěnin či rýže s použitím koření jako je kurkuma, koriandr nebo kardamom máte jídlo poplatné ájurvédským poměrům.

Co vám na ájurvédském vaření přijde nejpodstatnější?

Provázanost chutí, barev a výběru surovin v kontextu individuální typologie, sezóny a případné aktuální nerovnováhy v těle. Chutě v jídle ovlivňují a ladí naše orgány i psychiku. To má ájurvéda krásně popsané.

Mám pocit, že ájurvédské vaření je spíše o principech než o surovinách a vlastně o celkové filozofii. Může tento přístup – s kořeny v Indii – zapadnout do životů Evropanů?

Jsem si jistá, že může. Ona ta filozofie má hluboké kořeny v uchopení podstaty celkově kvalitního žití na této planetě. A to lze aplikovat kdekoliv. Konkrétní suroviny – a pak také nastavení těla obyvatel Indie – jsou samozřejmě jiné, než u Evropanů a je dobré to našemu prostředí přizpůsobit. O to se ve svých receptech také snažím – respektovat sezónu, naše těla a suroviny. Máte-li dostatek zkušeností a citu, dá se ta filozofie krásně přizpůsobovat.

Co si můžeme představit pod pojmem „průvodkyně vědomou výživou těla i duše“?

Provázím tím, co, kdy a jak s chutí jíst a pít s respektem ke své jedinečnosti. Využívám k tomu svoji silnou intuici. Pomáhám lidem rozpoznat signály jejich těla, dokud se je nenaučí rozpoznat sami. Ukazuji, jak pracovat se sebou a okolím, jak se hýbat fyzicky i duchovně směrem ke zdravějším a radostnějším zítřkům. Používám ájurvédu, abych ukázala spojení chutí s našimi prožitky, fyzickým i psychickým stavem našeho těla. Skrze terapie pak pomáhám rozpustit nepotřebné programy, přesvědčení a vzorce, které kýžené změny k lepšímu často blokují.

Založila jste knižní edici Jídlo jako lék, v rámci které jste vydala také knihu Vtipné kaše, co je smyslem této edice?

Ukázat, že jídlo má vliv na to, v jakém zdravotním stavu se nacházíme. Ten název je nadnesený, jídlo samo o sobě samozřejmě jediným lékem na všechno není. Ten název však inspiruje k zamyšlení, jak to s tím jídlem vlastně je.

Jste příkladem toho, že strava může léčit. Ale jak říkáte samotná strava nestačí. Je to o změně celého životního stylu. Jak velkou roli v tom hraje mentální nastavení?

Díky cestě, kterou jsem ušla můžu říct, že zásadní. Jídlo je důležitý krůček k vědomějšímu a tím pádem i zdravějšímu životu. Mentální nastavení a práce na sobě skrze různé terapeutické techniky je ovšem ten nejdůležitější krok. Bez toho se nemůžete pohnout z místa, i když budete jíst kdovíjak zdravě.

Máte nějakou oblíbenou knihu o ájurvédě, kterou byste doporučila?

Učebnice ájurvédy od Vasanta Lada je podle mne nejucelenější pohled na ájurvédu na našem trhu (česky vyšel první a druhý díl). Mám ji moc ráda. Pro úplné začátečníky však není. Je to skutečně učebnice se vší svojí hloubkou.

Jaká je vaše nejoblíbenější „vtipná“ kaše dle principů ájurvédy a prozradíte nám recept?

Je to Uppama a Ájurvédská kořeněná kaše! Zde jsou:

Ájurvédská kořeněná

INGREDIENCE:

250 ml tekutiny (ideálně mandlové mléko)

50 g jemně mletých mandlí (mandlové mouky)

sladidlo (ideálně datlový sirup)

10 g mletého zlatého lněného semínka

15 g mletého slunečnicového semínka

½ lžičky mleté kurkumy

špetka mleté skořice

špetka kardamomu

špetka čerstvě mletého pepře

špetka soli

sušené okvětní lístky růže na ozdobu (můžete vynechat)

POSTUP: V mléce rozmíchejte koření a přiveďte těsně pod bod varu. Pak zmírněte plamen a tekutinu prohřejte. Do kořeněného základu zamíchejte semínka a mandle, odstavte ze sporáku a nechejte nasáknout alespoň 30 minut. Poté můžete opět lehce prohřát. Podávejte slazené datlovým sirupem a zdobené jedlými květy.

ZAJÍMAVOST: Kombinace koření a datlí vychází z legendárního zlatého mléka, které v ájurvédě slouží k povzbuzení životní esence.

Uppama

INGREDIENCE:

250 ml vody

60 g krupice (já používám špaldovou nebo pohankovou)

1 šalotka, nakrájená na kostičky

kousek kořene zázvoru nasekaného na kostičky

½ lžičky žlutých hořčičných semínek

7 kešu oříšků, posekaných nahrubo

10 rozinek

1 lžíce přepuštěného másla (ghí)

1 klínek citronu

sůl

případně chilli paprička a nať koriandru

POSTUP: Do pánve se silným dnem vložte přepuštěné máslo a hořčičná semínka, zahřejte a pod stálým dozorem restujte až do chvíle, kdy semínka začnou praskat. Ihned přidejte nakrájenou šalotku a míchejte. Restujte ½ minuty, poté přidejte nasekaný zázvor, kešu oříšky a rozinky. Restujte další ½ minuty a následně zalijte vodou. Osolte, přiveďte k varu a vařte přibližně 3 minuty. Poté začněte za stálého míchání pomalu přisypávat krupici. Aby se v kaši netvořily hrudky, vezměte si na pomoc metličku. Vařte do zhoustnutí kaše, což trvá nanejvýš 5 minut. Podávejte s klínkem citronu (citronovou šťávou kaši pokapejte těsně před konzumací) a případně s nasekanou natí koriandru a čerstvou chilli papričkou.

ZAJÍMAVOST: Uppama je autorčina nejoblíbenější obědová bleskovka, zejména v chladných měsících.

Knihu Vtipné kaše vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání ZDE

SOUTĚŽ HLEDEJTE JIŽ BRZY NA NAŠEM FACEBOOKU!

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.