Chřest na asijský způsob

Miluji chřest, na jaře by neměl chybět na našem jídelníčku. Proč? Protože má příznivý dopad na zdraví a z pohledu ájurvédy vyrovnává všechny tři energie. Vždy se ráda vracím k mému favoritu – jen uvařit, posypat parmezánem a polít máslem – a k tomu mladé veltlínské víno. Ale vzhledem k tomu, že v kuchyni nadšeně experimentuji, vymyslela jsem si nový recept, který jsem dle jeho ingrediencí nazvala – chřest na asijský způsob. Zde je recept!

Podle mého ájurvédského kuchaře je i v ájurvédské kuchyni chřest pro své pročišťující vlastnosti vítán. Vyrovnává všechny tři energie a obsahuje celou řadu vitamínů a stopových prvků. Navíc odvodní organizmus, neobsahuje tuk a má málo kalorií.

Chřest umí vše, domluví se i s asijskou kuchyní! Kombinace opražených arašídů a zázvoru – k tomu chilli paprička – a exotická jarní večeře je hotova. Je lehká, takže si bez špatného svědomí můžete dát i druhou porci.

Ingredience:
  • cca 0,5 kg zeleného chřestu
  • 3 lžíce rostlinného oleje nebo ghee
  • 2 chilli čerstvé papričky (mohou být i sušené)
  • 3 lžíce sojové omáčky bez cukru
  • 2 lžíce čerstvé limetové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce najemno nasekaného čerstvého zázvoru
  • hrst burských oříšku – opražených a nahrubo nakrájených
  • 1 lžíce sezamového oleje

Zelený chřest má výhodu, že jej není nutné loupat celý, stačí u konce okrájet dřevnaté části. Chřest vložíme do vroucí osolené vody a necháme asi pět minut povařit. Scedíme ho a ochladíme ve studené vodě.

Smícháme sojovou omáčku, med, chilli, zázvor a sezamový olej. Arašídy opražíme na pánvi (bez přidání tuku).

Poté na pánvi rozpálíme ghee nebo olej a položíme na ni chřest. Pět minut opékáme a pilně obracíme, aby se nespálil. Jakmile budou mít výhonky – říká se jim také pazochy – pěknou nahnědlou barvu, osolíme a odstavíme. Smícháme s připravenou omáčkou, položíme na servírovací mísu a posypejte arašídy.

Připravila: Natascha Kames

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.