VAŘÍME S GHÍ: Jak na domácí granolu a 3 recepty k tomu

Máte rádi sladká a křupavá rána ve vlastní režii? Provoňte byt lahodnou pochoutkou bez zbytečného cukru. Pro milovníky sladké snídaně máme univerzální návod jak připravit domácí granolu a jako bonus tři jednoduché recepty s ghí.

Příprava domácí granoly je jednoduchá a má stále stejný princip. Možností jak na vlastní snídaňovou směs je tisíce, stačí se držet tohoto snadného foto receptu. Na konci se můžete inspirovat jedním ze tří skvělých receptů na přípravu domácí granoly. Upečte si ji podle jednoho z nich nebo si kreativně připravte svou vlastní snídaňovou směs. Výhodou je, že budete mít všechny ingredience pod kontrolou – v nejlepší kvalitě bez kompromisů!

KROK 1

Připravte si suché ingredience. Základem jsou ovesné vločky. Použít samozřejmě můžete také pohankové, žitné, ječné nebo třeba všechny. Zajímavou alternativou jsou sušené čočkové lupínky z naklíčené červené čočky. Pro pečení jsou vhodné také semínka jako chia, sezamové, lněné nebo třeba slunečnicové. Můžete upéct i oříšky, jsou pak příjemně křupavé. Zdravější varianta je nasypat ořechy nakonec při dokončení receptu. Všechny suché ingredience smíchejte dohromady ve velké míse. Směs také osolte a dochuťte kořením jako je skořice, badyán, kardamon nebo hřebíček.

KROK 2

Suchou směs je třeba něčím zvláčnit, omastit a ochutit. Základem je ghí, které dodá granole příjemnou oříškovou vůni a pomůže ji upéct dokřupava. Použít můžete ghí ochucené třeba skořicí nebo kardamonem. Ghí pak smíchejte s medem, datlovou pastou, pomačkanými zralými banány nebo nastrouhaným jablíčkem. Ten kdo má rád sladší chutě může použít přezrálé banány. Nejen, že se tak zbavíte suroviny, na kterou už nemáte chuť, ale také přirozeně osladíte celou směs. Všechny ingredience pro zvláčnění granoly rozmíchejte do hladka, aby se spolu spojily.

KROK 3

Suchou i vláčnou směs pak smíchejte dohromady, aby se všechny ingredience spojily. Potom ji namačkejte na plech nebo pekáč vyložený pečícím papírem nebo fólií. Pokud chcete mít granolu obzvláště křupavou, udělejte vrstvu tenčí. Směs pečte v troubě na 160 °C po dobu třiceti minut. Potom ji nechte zchladnout a nalámejte ji na požadovanou velikost.

KROK 4

Než se směs upeče dokřupava, připravte si poslední část pochoutky. Sušené ovoce a ořechy nasekejte nadrobno. Vybírat můžete z nekonečného množství různých druhů sušeného ovoce. Jablíčka, švestky nebo třeba hrušky většinou koupíme neproslazené, mnoho druhů ovoce je dobré raději volit jako mrazem sušené. Sušení mrazem má nejen výhodu v tom, že je ovoce konzervováno bez přidaného cukru, ale uchovává v sobě také mnohem více cenných vitamínů. Pokud připravujete směs v době, kdy není sezónní ovoce, nešetřete na sušeném ovoci. Naopak v létě počítejte spíše s čerstvým, které si přichystáte ke snídani každý den. Oříšky zasytí a dodají cenné minerály, nenasycenné mastné kyseliny a příjemně směs ochutí. Aby se neztratila jejich hodnota, přidejte je do směsi až v této fázi a nepečte je. Pokud ořechy rádi aktivujete namočením den předem, doporučujeme je přidávat jednotlivě u každé snídaně zvlášť. Namočené ořechy by jinak způsobily plíseň.

KROK 5

Do vychladlé pečené části granoly zamíchejte přichystané sušené ovoce a oříšky. Domácí granolu pak uchováváme v uzavíratelné nádobě v suchu a temnu. Její trvanlivost závisí na použitých ingrediencích. Pokud ji osladíte medem, datlovou pastou nebo třeba sirupem, vydrží ve sklenici asi 14 dní. Slazená banánem nebo strouhaným jablkem je vhodná spotřebovat asi do týdne. Domácí granola se hodí do jogurtu, jako součást ovocné snídaně nebo třeba jen tak jako pohotovostní svačinka v kabelce. Pro inspiraci pro vás máme tři jednoduché recepty na skvělé domácí pečení.

Medová granola s červenou čočkou a malinami

Suché ingredience: 250 g ovesných vloček v bio kvalitě, 100 g neloupaného sezamu, 100 g sušené naklíčené červené čočky (koupíte v prodejnách zdravé výživy), 100 g chia semínek, ½ lžičky soli

Zvláčnění: 5 lusků kardamomu, 100 g GHÍ, 100 g medu

Ingredience přidávané za studena: 20 g sušených brusinek, 30 g sušených jablek, 50 g mrazem sušených malin

Banánová granola s oříšky

Suché ingredience: 400 g ovesných vloček v bio kvalitě, 80 g neloupaného sezamu, 100 g dýňových semínek, 50 g chia semínek, ½ lžičky soli, lžička skořice

Zvláčnění: 100 g GHÍ, 3 zralé banány

Ingredience přidávané za studena: 40 g lískových oříšků, 30 g sušených jablek, 50 g mandlí

Jablečná granola

Suché ingredience: 200 g ovesných vloček v bio kvalitě, 100 g pohankových vloček, 100 g slunečnicových semínek, 50 g chia semínek, 50 g mletého lněného semínka, ½ lžičky soli, lžička skořice

Zvláčnění: 120 g GHÍ, 1 zralý banán, 2 strouhaná jablka

Ingredience přidávané za studena: 50 g dýňových semínek, 50 g sušených jablek, 30 g mandlí, 50 g plátků kokosu

Připravila: Jana Wostrá

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.