Můj příběh s moringou – část první

„Je mi 73 let, žiji dost hektický život a od té doby, co užívám moringu nevím, co to je jarní únava,“ říká Vladimír Mazal, průvodce světem ájurvédy. Jaké je vlastně tajemství zázračné moringy? Dozvíte se v následujících dvou dílech…

Po roce 1989, kdy jsme se otevřeli světu a svět nám, jsme začali poznávat blahodárné účinky zelených potravin – pšenice, ječmene, vojtěšky a zelené řasy chlorely – ve smyslu podpory trávicích enzymů v těle a tím i zlepšení mnoha metabolických funkcí našeho organismu. Obzvláště zelená vojtěška pod názvem Alfaalfa se jevila jako nejúčinnější. Zelené řasy, které se staly módním stravovacím hitem, ty dovážené převážně z Japonska, náš organismus není schopen plně vstřebat, protože máme odlišné chemické mechanismy trávení než Japonci. Tedy jejich pozitivní efekt na náš organismus je minimální.

Začátkem devadesátých let jsem poprvé okusil známý čaj, hit čajových obřadů, nápoj japonských samurajů – matcha. Tento zelený čaj zpracovaný do velice jemné práškové podoby je největším přírodním zdrojem kyseliny listové (B6, B12), chlorofylu, aminokyselin (L-theanin), navíc s obsahem velkého množství minerálů a vitamínů, včetně vitamínu C. Mimo jiné, tento čaj podporuje i zdravou funkci střev. Má též podobné, ale jemnější vlastnosti, vzhledem k účinkům na náš organismus, než ájurvédský čaj haritaky. Z výzkumů vyplývá, že matcha dosahuje nejvyšších ORAC hodnot (Oxigen Radical Absorbance Capacity = kapacita absorbovat volné radikály kyslíku) mezi potravinami – tedy, že z potravin patří k nejsilnějším antioxidantům (katechin). V současné době se řadí mezi módní zelené potraviny a přimíchává se do všeho možného jako například do smoothie, ale i do kávových specialit a proteinových nápojů.

Vždy samozřejmě záleží na kvalitě. Na základě letitých zkušeností již dokáži dnes poznat, kvalitní matchu, kvalitní prášek z kurkumy i kvalitní moringu. A jak? Musí na vás zapůsobit zářivost charakteristické barvy, přírodní vůně a struktury práškové formy. A pak teprve přijde na řadu charakteristická chuť a okamžité – tak zvané jemnohmotné účinky.

Před několika lety mne jeden z mých indických ájurvédských učitelů, vyučujících jógu v Tel Avivu, oslovil s tím, zda neznám strom moringa. Že prý jsou listy z tohoto stromu nejkompletnějším výživovým doplňkem pro náš organismus, že kromě vitamínů, minerálů, kyseliny listové a dalších pro naše tělo dobře využitelných a potřebných látek, také obsahuje širokou škálu proteinů, což je pro rostlinu zcela výjimečné! Řízením osudu se mi prášek z listů tohoto stromu dostal brzy do rukou a měl jsem možnost se sám přesvědčit o jeho účincích při pravidelném užívání. A jak to celé dopadlo? Konec první části…

Více o Vladimíru Mazalovi a jeho ájurvédských projektech (včetně ájurvédského eshopuZDE

Připravila Barbora Vojtová a Vladimír Mazal

1 Komentář

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.