Klasickou dobrotou na horských chatách jsou Kasnocken. Do češtiny by se to dalo přeložit jako sýrové noky. Ze strachu. že mají příliš kalorií, jsem si je na horách nikdy nedávala, jen od někoho u stolu vždy ochutnala. Nejvíce mně ovšem nadchly v hotelu Puradies.
Připravil je sám majitel hotelu Michael Madreiter, který je nadšený kuchař a má stále zajímavé gastronomické nápady. Během lockdownu minulý rok jsme si vyměňovali recepty a já na něm vymámila i tenhle. Jen sýr jsem zaměnila za ovčí Manchego a ubrala másla.

Michael Madreiter v hotelové restauraci s otevřenou kuchyní. Foto: Johannes Kernmayer.
Ingredience:
- 500 g hrubé mouky
- 3-4 vejce
- ¼ l vody
- ¼ l mléka
- 50 g másla – já dala jen 30 g másla
- 300 g pivního sýra – já použila ovčí Manchego
- ½ šálku zeleninového vývaru
- svazek pažitky
- sůl, pepř
- a kdo má rád ostré – já zatočila několikrát mlýnkem s pálivými papričkami
Těsto: Mouku, vejce, mléko, vodu a trochu solí krátce mícháme, až vznikne těsto. Necháme chvíli odpočinout. Těsto by mělo být středně tuhé, ne příliš tekuté.

Velký hrnec naplníme vodou, osolíme, uvedeme do varu. Var ztlumíme a těsto propasírujeme pomocí struhadla na těstoviny s velkými otvory do pomalu vřící vody.

Asi po třech minutách noky vyplavou na povrch (ty malé dříve), sebereme je do síta a krátce prolejeme studenou vodou.

Ve velké pánvi rozehřejeme máslo, dáme první vrstvu noků – tak 1 cm vysokou, posypeme polovinou nastrouhaného sýra, následuje druhá vrstva noků a na závěr druhá polovina sýra. Zalijeme vývarem a na pánev dáme pokličku.
Opékáme při střední teplotě. Asi po deseti minutách se vytvoří na dně zlatá krusta, lehce promícháme a Kasnocken jsou hotovy. Před servírováním posypeme pažitkou, můžeme posypat i orestovanou cibulkou.
Dobrou chuť!
Připravila Natascha Kames