K mým oblíbeným celoročním tyrolským destinacím patří region SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, který najdete v Kitzbühelských Alpách. V zimě je to pravý lyžařský ráj s téměř třemi stovkami kilometrů sjezdovek a leží jen 500 kilometrů od Prahy, pohodlně po dálnici až do Kufsteinu. V létě si tu přijdou na své jak turisté požitkáři, tak sportovní polykači výškových metrů a golfisté tu najdou celou řadu prvotřídních golfových hřišť.
Pravidelně jsem jezdívala do Sporthotelu Ellmau, ve středisku Ellmau, kde se natáčí televizní seriál Doktor z hor. Rybku s krustou jsem ochutnala právě tady a milý šéfkuchař Jasser Turko mi ochotně poskytl recept. Dodnes ho mám v mé kuchařce, od něj ručně psaný. Když jsem se na něj ptala před dvěma roky, řekla mi majitelka hotelu, že se vrátil domů. Odkud byl? Myslím z Chorvatska, ale každopádně od Jadranu, dříve bychom řekli z Jugoslávie.
Ingredience
filé z pstruha nebo candáta
Krusta
- 80 g másla
- 1 vejce
- hrst nasekaných bylinek – petržel, tymián, pažitka, bazalka, šalvěj, kopr
- červená paprika najemno posekaná
- najemno nasekaný česnek, mořská sůl, pepř
- 2 hrsti rozdrcených corn flakes (ty ve své kuchyni dávno nevedu) – místo toho jsem dala hrst mandlí a dýňových semínek nasekaných najemno a lžíci mletých mandlí na zahuštění
Postup

Bylinky, česnek, červenou papriku a mandle s dýňovými semínky posekáme najemno.

Máslo vymícháme s jedním vajíčkem do pěny, přidáme připravené bylinky, papriku, česnek, mandle a dýňová semínka. Osolíme, opepříme a pořádně promícháme.

Připravíme si nádobku – nejlépe kulatou, může být z plastiku nebo ze skla. Vyložíme ji fólií a dáme do ní bylinkovou směs.

Vložíme do mrazáku aspoň na hodinu.

Filety postříkáme citronovou šťávou, okořeníme solí a pepřem a krátce opečeme na pánvi – na oleji, já používám ghí.

Troubu zahřejeme na 180°C, vytáhneme bylinkovou směs z mrazáku, vyklopíme z nádobky, a zmrzlou hmotu krájíme na půlcentimetrové plátky, které položíme na filé a strčíme do trouby na 5-6 minut.

Podávat můžeme se špenátem, který připravíme zdravě na pánvi, jen s cibulkou, muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Bylinkovou směs, pokud jste nespotřebovali, můžete vrátit do mrazáku. Stačí zabalit do fólie. Oceníte ji, když budete mít málu času a budete potřebovat rychle skvělou večeři – stačí opéct na pánvi rybku, strčit do trouby s plátky zmražené bylinkové směsi a budete za hvězdu!
Bon Apetito! … napsal mi k receptu šéfkuchař Jasser Turko.
Připravila Natascha Kames