VAŘÍME S GHÍ: Tři tipy na ochucená ghí

Ghí patří mezi základní ájurvédské suroviny. Jeho přednosti jsme už na webu shrnuli například v článku o tom, jak posiluje tzv. Božský oheň AGNI. Využití v kuchyni je pro něj opravdu široké a málokterá kuchařka zná a používá všechny možnosti této skvělé suroviny.

Proto jsme si pro vás připravili kulinářský seriál autorských článků, kterým vás chceme inspirovat. Pusťme se tedy společně do vaření, a začněme skutečně od začátku. Ochutíme si totiž ghí. Nebojte se časové náročnosti, všechny tři recepty jde zvládnout při přípravě oběda a navíc zbytky můžete využít právě pro jeho ochucení.

Tři způsoby dochucení ghí

Pokud si ghí vyrábíte sami, můžete přípravu spojit s jeho ochucením. Princip je jednoduchý. Potravinu, kterou chcete ghí ochucovat, při přípravě v ghí v podstatě vaříte, a tím se do něj uvolní chuť. Podrobný návod jak postupovat najdete v receptu na Česnekové ghí. Nemusíte se ale omezovat pouze na tuto surovinu. Vyzkoušejte například kombinaci s čerstvým tymiánem, kterou oceníte při vaření také pro její praktičnost. Nebo si připravte variantu vhodnou pro ochucení sladké kaše ze skořice, kardamomu a badyánu. Díky této kombinaci koření budete snídaně přirozeně sladká a vy si pochutnáte na méně kalorické dobrůtce s nádechem dálek.

Další možností jak na dochucení ghí je použít již hotové ghí a surovinu v něm nechat chvíli prosmažit. Tento způsob se hodí hlavně pro bylinková ghí. My jsme jej použili v receptu na to rozmarýnové. Najdete v něm přesný postup přípravy, který stačí jen obměnit. Použít můžete skutečně jakoukoliv čerstvou bylinku, se kterou rádi vaříte. Bylinkové ghí je opravdu praktické. Přirozeně si uchováte vůni a chuť čerstvých surovin a navíc zjednodušíte vaření, protože najednou použijete tuk jako nositele chuti a zároveň pokrm okořeníte.

Poslední způsob, jak připravit ochucené ghí, je nechat v něm surovinu macerovat. Použít bychom měli pouze suroviny trvanlivé, jako je koření nebo chilli papričky. Pěstujete si v květináči za oknem papričky a pak se je bojíte použít? Ano, není to nic jednoduchého, každá je jinak pálivá a často ji nevyužijete celou. Výborný způsob je udělat si dochucovací ostré ghí, které snadno a přesně okoření každý pokrm. Podrobný popis najdete v receptu na chilli ghí.

Česnekové ghí

Česnekové ghí je nejlepší udělat přímo při přípravě samotného ghí. Je to jednoduché, jen je nutné přesně dodržet postup a hlídat jej, aby se vám mléčná bílkovina příliš nepřepálila. Na přípravu je potřeba pouze česnek, máslo, hrnec, utěrka a cedník.

  1. Nejdříve česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Na jedno máslo použijte dvě paličky česneku.
  2. Do hrnce dejte máslo a nechejte jej rozpustit, přidejte česnek a počkejte na okamžik, kdy bude máslo jen probublávat. Poté ztlumte plamen, aby máslo skutečně jen probublávalo a nechte jej asi půl hodiny.
  3. Během tohoto procesu se vytvoří na povrchu pěna, kterou posbírejte lžící. Tuto pěnu můžete použít společně s česnekem třeba na dochucení nedělního oběda. Jídlo pak bude mít smetanovou chuť.
  4. Nechte ghí trochu vychladnout a připravte si skleničku, ve které jej budete uchovávat. Přecedit jej stačí pouze přes plátýnko, ale pro snazší manipulaci je dobré látku podložit cedníkem.
  5. Hotové ghí nechejte vychladnout při pokojové teplotě. Skladujte jej v chladu v uzavřené nádobě. Vynikající je na smažení čehokoliv, zvláště vajíček.
Rozmarýnové ghí

  1. Připravíme si dvě až tři větvičky rozmarýnu na 50 g ghí. Bylinky si nakrájíme nebo natrháme nadrobno.
  2. Do kastrolku pak dáme hotové ghí společně s nasekanými bylinkami, ghí necháme rozpustit a pak v něm rozmarýn nebo jiné koření asi 5 minut smažíme.
  3. Poté odstavíme z ohně, počkáme, až trochu vychladne a přecedíme přes plátýnko podložené cedníkem do vybrané uzavíratelné nádoby.
  4. Hotové ghí necháme vychladnout při pokojové teplotě. Skladujeme jej v chladu v uzavřené nádobě.
Chilli ghí

  1. Pro přípravu dochucovacího ostrého chilli ghí stačí použít jen trochu hotového ghí. Zato papriček můžete přichystat, co to jde. Výsledné dochucovadlo pak můžete používat opravdu na špetku nože. Papričky by měly být sušené, aby se v tuku nekazily. Chilli papričky zbavíme stopek a nakrájíme. Pokud nechcete ghí přecezovat, nakrájejte je nadrobno. Pozor při manipulaci s nimi. Raději pracujte v rukavicích a nedotýkejte se jich holou kůží.
  2. Do kastrolku pak dáme hotové ghí společně s nasekanými papričkami a ghí necháme rozpustit. Poté hned odstavíme.
  3. V kastrolku nebo v jiné nádobce necháme směs dva až tři týdny v chladu, aby se silice uvolnily do tuku. Poté ghí znovu rozpustíme a přecedíme jej přes plátýnko podložené cedníkem do vybrané uzavíratelné nádoby. Pokud máte chilli nasekáno najemno, tento krok můžete klidně vynechat.
  4. Nezapomeňte, že se jedná o tuk dochucovací, pokrmu dodá potřebný říz, není ale určený primárně na smažení. Dochucovací chilli ghí skladujte v chladu v uzavřené nádobě a používejte dle chuti.

Připravila Jana Wostrá

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.