Nejen na jaře a v létě můžeme sbírat divoké byliny. Připravili jsme pro Vás pot-pourri těch nejdůležitějších podzimních pokladů. Rostou v lese, na loukách nebo v berlínské zahradě nejznámějšího německého bylinkáře Dr. Aliho Moshiriho, který je právem nazýván bylinkovým papežem.
Divoké byliny jsou nejen lahodnou explozí pro naše chuťové pohárky, ale navíc jsou zdravé pro naše tělo. Obzvlášť v dnešním podivném období by měly být pravidelně na našem talíři, a to hned z několika důvodů. Divoké byliny jsou plné minerálů, bohaté na vitamíny, hořké látky podporují zdravou střevní flóru a chrání před napadením houbami. Mnohé divoké byliny patří také k léčivkám a hrají neodmyslitelnou roli v zásobníků babky kořenářky. Jako všude, i u divokých bylinek platí – všeho s mírou.
V Aliho zahradě se dá v „dobrých“ letech najít až 480 druhů bylinek, jen bazalky má téměř 50 druhů, máty přes 30 druhů. Přivonět k jeho bylinkám je jako výlet do aromatické pohádky. Jako 18. listopadu, kdy přinesl bronzový fenykl, čínský česnek, ptačinec žabinec, řeřichu, horskou mátu, vietnamský koriandr, kozlík, lístky červené řepy, lístky divoké ředkvičky, citronovou verbenu, mangold, stříbrný šťovík nebo perskou roketu.
Na salát přišla zálivka ze sirupu granátového jablka, limetky, balzamikového octu, olivového oleje, medu, několika kapek vody, soli a pepře.
Ze zbytku jsem připravila bylinkové máslo, které v ledničce vydrží dlouho a hodí se jako příloha k masu, rybě i zelenině. Jemně nasekané bylinky se na 10 minut na nízkém stupni povaří v másle s trochou soli a pepře. Já přidávám ještě najemno nakrájenou chilli papričku.
Připravila Danuše Siering.