7 receptů na silný kvásek

Aby vaše domácí pečivo bylo opravdu výborné, musíte mít doma silný kvásek. Když zakládáte kvásek, nebo vám jen zeslábl, je čas kvásek omladit a posílit. Jak na to a co s “odpadem”, vám prozradím v tomto článku plném receptů pro ty nejčerstvější začátečníky.

Jak omladit kvásek

Omlazení kvásku má pomoct kvásek posílit. Pokud kvásek zakládáte, je velice slabý, a omlazovat byste měli alespoň 14 dní po zakládání. Jestliže jste se o kvásek nestihli pořádně starat, nebo jej občas potrápili hlady, jistě bude slabší, než byste si přáli. I tehdy je čas začít s omlazením. Omlazení je proces, kdy děláme kvásek pořád znovu a znovu. Na vytvoření nového kvásku použijete pouze zbytky, které ulpí na skleničce a míchacím náčiní. Pak doplníte menším množstvím vody a mouky, a necháte na teplém místě nabýt na dvojnásobek. A tak stále dokola. Odebraný kvásek si můžeme ukládat a spotřebovávat na jednoduché recepty. Musíme, ale vybírat recepty, které nepotřebují takovou sílu v kvásku. Odebíraný kvásek je totiž slabý, a často nemá sílu na chlebové těsto. Recepty na spotřebování takového kvásku najdete v tomto článku. A nebojte se, lze použít jakkoliv silný kvásek.

Kváskové krekry s cibulkou

Čas od času je třeba najít recept na velké množství kvásku nebo někam umístit překynutý chleba. Toto je přesně ten případ. Výsledek vám učaruje svou jednoduchostí a zamilujete se do skvělé chuti těchto krekrů. Můžete je vzít na výlet i na gauč, a samotná příprava vám nezabere více než pět minut. Navíc v dochucení můžete experimentovat dle vaší chuti.

Ingredience:

250 g kvásku nebo překynutého chleba (v tomto případě uberte množství soli), 50 ml olivového oleje, 40 g lněného semínka, 120 g pšeničné hladké mouky, 5 g soli, 5 g drceného kmínu a předsmaženou cibulku dle chuti

Všechny ingredience smícháme dohromady a rozdělíme na dvě části. Každou rozválíme na tenké pláty, uložíme na plech a nakrájíme na malé kousky. Pečeme 20 minut na 190 °C. Krekry jsou poměrně trvanlivé.

Makový knackebrot z kvásku

Knackebrot je trvanlivé pečivo z opravdu zdravých surovin. Tento severský typ chleba je skutečně jednoduchý a vždy se povede. Recept můžete použít i v případě, že neodhadnete správně rozkvas pro jiný recept a těsto by bylo příliš kyselé.

Ingredience:

30 g žitné mouky, 180 g žitného kvásku, 90 g jemných ovesných vloček, 60 g celého máku, 60 g dýňových semen, 1 lžíce medu, dvě špetky soli, 320 ml vody

Všechny ingredience smícháme dohromady a necháme alespoň 20 minut nabobtnat. Poté toto řídké těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo folií. Pečeme 40 minut na 180 °C. Občas musíme troubu vyvětrat, aby odešla přebytečná pára. Po vychlazení nakrájíme na požadovanou velikost. Pokud chcete, aby byl chléb trvanlivější, můžete jej už nařezaný ještě vysušit v troubě. Chutná skvěle samotný i s pomazánkou.

Lívance z žitného kvásku

Nejpříjemnější víkendové ráno si můžete udělat s větším množstvím čerstvých lívanců. A kupodivu i z žitného kvásku jdou vykouzlit ty extra víkendové. Co k nim přidáte už nechám na vás.

Ingredience:

450 ml vody nebo rostlinného mléka, 140 g žitného kvásku, 350 g hladké celozrnné mouky, 50 g cukru, vajíčko, vanilka a špetka soli.

Všechny ingredience v míse vymícháme v řídké těsto, přikryjeme sáčkem nebo uzavřeme, necháme asi dvě hodiny venku a poté uložíme přes noc do lednice. Ráno z těsta smažíme placičky nejlépe na ghí do zlatova z obou stran.

Bramboráky s kváskem

Nejen brambory, ale jakákoliv zelenina lze v tomto receptu proměnit na placičky. Kvásek lze použít jakýkoliv, nejen žitný.

Ingredience:

200 g žitného nebo jiného kvásku, 200 g najemno třených brambor, 2 vejce, sůl, koření a česnek, olej na smažení.

Brambory oloupeme, utřeme najemno a vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme kvásek, vajíčka, koření a vše promícháme v těsto. Těsto roztíráme na pánev v tenké vrstvě a smažíme do zlatova.

Polévky

K zahuštění polévek lze použít lžíce nebo dvě kvásku, který rozmícháme ve vodě. Poté krátce povaříme, aby se mouka v polévce propařila. Polévku je ale nutné někdy omastit.

Zelí nebo čočka

Jakákoliv zeleninová příloha lze zahustit kváskem. Princip je jednoduchý a stále stejný. Na jednu porci dušené zeleniny nebo čočky přidáme 1 lžící kvásku zředěného vodou. Tuto směs nalijeme do zeleniny, upravíme hustotu vodou a asi 5 minut dusíme.

Palačinky z kvásku

Na tento recept doporučuji použít kvásek z pohankové mouky. Ke kvásku dodáme vajíčko a zajistíme vodou nebo mlékem do námi známé hustoty těsta na palačinky. Necháme odležet asi hodinu.

Zajímá vás o kvásku víc?

Jak s kváskem začít a neskončit najdete ZDE.

Jak se o kvásek starat a kde ho uskladnit najdete ZDE.

Připravila Jana Wostrá

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.