Nejen o vědomém dýchání s Otou Kulhánkem

„Snažím se pomoci všem, kteří o to mají zájem, najít cestu k objevení jejich přirozených sil a poznání toho, co je nejvíc uspokojuje,“ říká Ota Kulhánek, kouč, mentor a propagátor vědomého dýchání. Nejen o tom, co je metoda Wim Hof jsme se bavili s člověkem, který o sobě tvrdí: „Jsem zvědavý a zvídavý. Touha po změnách v životě mě přivedla k poznání, že pokud dělám každý den stejné věci, tak dostávám stále stejné výsledky a žádných změn se nejspíš nedočkám. A tak se to snažím změnit.“

Umíme dýchat?

To je dobrá otázka. Tu pokládám na začátku svých kurzů a většina lidí se diví, na co se to ptám. Dýchání je jedna z autonomních funkcí lidského těla – což znamená, že na to, jak dýcháme, nemusíme myslet. To je samozřejmě dobré k přežití, ale nemusí to být úplně dobré, pokud nedýcháme správně ku prospěchu svého organizmu. Bez jídla vydržíme týdny, bez vody dny, ale bez dýchání jen pár minut. Denně můžeme prohnat plícemi až patnáct tisíc litrů vzduchu. Dýchání ovlivňuje naše tělo i mysl více, než si uvědomujeme. Správné dýchání, jako jakoukoli jinou dovednost, je potřeba trénovat a je škoda, že se tomu nevěnujeme již od dětství na školách. Důležitou součástí dýchání je být si v každém okamžiku vědom toho, jak dýchám. To vše se dá naučit.

Mám pocit, že když jsem ve městě, dýchám tak nějak napůl a když jsem v lese, dýchám automaticky hlouběji, čím to je?

Je skvělé, že už si jen uvědomujete, že dýcháte jinak při různých situacích. Jak bylo řečeno, dýchání je jedna z autonomních funkcí a dýcháme jinak ve stresových podmínkách a jinak při odpočinku a relaxaci. To může být rozdíl mezi městem a přírodou. Správné dýchání má ještě jednu výhodu, můžeme například ošálit náš nervový systém a uklidnit stres tím, že vědomě zpomalíme dýchání.

Jak se to stalo, že jsme se odnaučili správně dýchat?

O tom se v současnosti vede mnoho diskuzí. Za posledních několik století jsme až ztrojnásobili množství vzduchu, který dýcháme, což není dobře. Stejně tak jako se přejídáme, také se předýcháváme. Nejčastěji se hovoří o negativním dopadu stresu a konzumace průmyslově zpracovaných potravin, které přinesl vývoj naší civilizace. V poslední době se také hodně mluví o úloze žvýkání, které má velký dopad na změny v tvarech kostí a svalů, které při žvýkaní používáme, a tím i na změnu fyziologie horních cest dýchacích. Více nás to potom nutí dýchat ústy místo nosem, který bychom pro dýchání měli převážně používat.

Zabýváte se koučinkem, mentoringem, ale také dalšími metodami jako Wim Hof, Oxygen Advantage nebo ChiRunning. Předpokládám, že – minimálně pro vás – tyto oblasti spolu nějak souvisí, jak?

Většinu svého profesního života jsem strávil v různých řídících pozicích v mezinárodních firmách. Již samotné korporátní prostředí vytváří mnoho stresových situací a je velmi výkonově zaměřené. Původně jsem začínal s koučinkem a mentoringem, kdy jsem chtěl využít svých dlouholetých zkušeností a pomoci svým kolegům. Ale stále mi něco chybělo. A protože celý život sportuji a v posledních letech jsem se také začal otužovat, tak jsem k tomu přidal Wim Hofovu metodu, která spojuje terapii chladem právě s vědomým dýcháním a správným nastavením mysli. A pak už byl jen krok k tomu rozšířit nabídku a další dýchací techniky (Oxygen Advantage) a přidat pohyb (ChiRunning). Nutno dodat, že na mé kurzy chodí lidé všech věkových a profesních kategorií, ale ti z manažerských pozic většinou končí u koučinku. K dalším metodám se zatím odhodlávají jen velmi pomalu.

Právě Wim Hofova metoda je postavena na vědomém dýchání, co je principem?

Jsem rád, že jste zmínila vědomé dýchání. Většina lidí si spojuje Wima Hofa a jeho metodu hlavně s jeho rekordy, které dosáhl při extrémně nízkých teplotách a pozornost tedy nejvíc připadá právě na otužování. Jeho metoda ale obsahuje tři pilíře, tedy kromě již zmíněného vědomého dýchání, také otužování a nastavení mysli. Hlavní myšlenkou je být zdravější, odolnější a celkově spokojenější. Wim Hof miluje vědu, takže jsou výsledky dopadu jeho metody na náš organizmus opakovaně prokazovány v mnoha studiích prováděných ve špičkových laboratořích po celém světě.

Jak jste se k ní dostal a v čem vás tak uchvátila, že jste se nakonec stal jejím lektorem?

Před mnoha lety jsem měl zdravotní problémy a těžce jsem se dával dohromady. K tomu několik lidí z mého okolí bojovalo s autoimunitním onemocněním. Klasická léčba moc nepomáhala, tak jsme společně hledali alternativní metody léčení. Jedno ze zjištění, které jsme udělali, bylo, že pomáhá chlad. Pak jsme objevili Wim Hofovu metodu a přidali dýchání. Výsledky jsme cítili téměř okamžitě. Jak se naskytla příležitost, tak jsem jel s Wimem Hofem na jeho zimní expedici a tam si jen potvrdil, jak je metoda účinná. Hned jsem věděl, že ji chci poznat víc a následně ji také předávat ostatním.

Jak může člověku osvojení této metody ovlivnit život?

V pohodlí moderní společnosti jsme už téměř zapomněli využívat přírodní zdroje, kterými je vybaveno naše tělo. V zimě jsme neustále ve vytopených místnostech, když jdeme ven, tak se pečlivě teple oblékneme. V létě naopak používáme klimatizaci. Děláme zkrátka všechno možné jen proto, abychom se nevystavovali extrémům nepohodlí. K tomu často žijeme v neustálém stresu a neumíme vypnout. Pro správné fungování ale potřebujeme střídání chladu a tepla, zátěže a odpočinku. A to se právě snažíme vědomě navodit při praktikování metody. Slovo vědomě je velmi důležité, protože tato metoda pracuje s nastavením mysli. Při pravidelném začlenění jejích jednotlivých prvků do našeho života dosáhneme zlepšení imunity, zvýšení hladiny energie a tím i výkonnosti, snížení úrovně stresu, lepší koncentrace a zlepšení spánku.

Kde a kdy si metodu můžeme vyzkoušet?

V současné době dělám pravidelné otevřené kurzy v Praze na všechny tyto metody. K tomu nabízím skupinové kurzy pro firmy nebo pro partu přátel v podstatě kdekoliv podle vzájemné dohody. Je možné si také domluvit individuální setkání a konzultace.

Více info na: www.otakulhanek.cz

Zpracovala: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.